Toiminnot

Ero sivun ”Andreas Ensinkutsuttu” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 1: Rivi 1:
'''Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu''' oli ensimmäisiä Jeesuksen [[opetuslapsi]]a ja apostoli [[Pietari (apostoli)|Pietarin]] veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen [[muistelupäivä]]nsä on marraskuun 30. päivä.
+
{{Oikea|sisalto=<swf align="right">Apostoli_andreas_3.swf‎|width=250</swf>}}'''Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu''' oli ensimmäisiä Jeesuksen [[opetuslapsi]]a ja apostoli [[Pietari (apostoli)|Pietarin]] veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen [[muistelupäivä]]nsä on marraskuun 30. päivä.
  
 
Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi: ''miehuullinen'') oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Beetsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. [[Johannes Edelläkävijä}}n (''Johannes Kastajan'') opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista [[apostoli]]n joukkoon.  
 
Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi: ''miehuullinen'') oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Beetsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. [[Johannes Edelläkävijä}}n (''Johannes Kastajan'') opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista [[apostoli]]n joukkoon.  

Versio 27. elokuuta 2008 kello 19.24

<swf align="right">Apostoli_andreas_3.swf‎

{{{teksti}}}

Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu oli ensimmäisiä Jeesuksen opetuslapsia ja apostoli Pietarin veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen muistelupäivänsä on marraskuun 30. päivä.

Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi: miehuullinen) oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Beetsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. [[Johannes Edelläkävijä}}n (Johannes Kastajan) opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista apostolin joukkoon.

Helluntain tapahtumien jälkeen arpa määräsi pyhän Andreaksen saarnaamaan Byzantioniin (myöhemmin Konstantinopoli), jossa hän nimitti pyhän Stakyksen Byzantionin ensimmäiseksi [[piispa}}ksi Traakiaan, Peloponnesokseen, Kreikkaan ja Epiruskseen, joilla alueilla hän käännytti monia uskovaisiksi ja vihki piispoja ja pappeja heille sekä Venäjän maalle, jossa hän mm. Kirkon perimätiedon mukaan olisi istuttanut Kiovassa ristin korkealle paikalle ja profetoinut loistavaa kristillistä tulevaisuutta Venäjän kansalle. Nykyinen historian tutkimus ei tällä hetkellä kykene tukemaan näitä perimätietoon perustuvien tietojen oikeellisuutta. Edelleen perimätiedon mukaan Jumalansynnyttäjän piti arvan mukaan lähteä saarnaamaan Georgiaan, mutta Jumalan tahdosta hän jäi Jerusalemiin ja apostoli Andreas kutsuttiin Georgiaan, jossa tuolloin oli kaksi valtiota Kartlin kuningaskunta (kreikaksi: Iberia) ja Egrisin kuningaskunta (kreikaksi: Colkhida). Noissa maissa apostoli Andreas saarnasi kansalle evankeliumia. Länsi Georgiassa (Egrisissä) hän saarnasi yhdessä apostoli Simon Kiivailijan kanssa.

Perimätiedon mukaan pyhä Andreas kuoli marttyyrikuoleman Peloponnesoksessa, Patraksen kaupungissa. Varakonsuli Egeaksen perhe uskoi pyhän Andreaksen ihmeisiin ja saarnoihin. Tämä raivostutti varakonsulin kiduttamaan ja ristiinnaulitsemaan pyhän Andreaksen.

Uudet apostolin kastamat uskovaiset tahtoivat siirtää hänet pois ristiltä, mutta sitä ei heille sallittu. Sen sijaan apostoli Andreas lohdutti heitä ristiltä ja apostoli rukoili harvinaisen valon ympäröidessä hänet puolen tunnin ajan. Kun valo poistui, apostoli Andreas antoi sielunsa Luojansa huomaan. Tämä tapahtui vuonna 62.

Hänet ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan vinolle X-muotoiselle ristille, jota nykyään nimitetään hänen mukaansa Andreaksen ristiksi. Kyseinen risti on kuvattu myös Skotlannin lipussa.

Pyhän Andreaksen reliikit ovat osin Konstatinopolissa, mutta hänen kätensä Moskovassa ja hänen kallonsa oli ensin Roomassa, mistä se kuitenkin vuonna 1964 palautettiin Patrakseen.

Raamatussa olevia mainintoja apostoli Andreaksesta

(Joh. 1:37-40)

Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta. Jeesus kääntyi, ja nähdessään heidän seuraavan hän kysyi: "Mitä te haluatte?" He vastasivat: "Rabbi" -- se merkitsee: opettaja -- "missä sinä asut?" "Tulkaa, niin näette", Jeesus sanoi. He menivät ja näkivät hänen majapaikkansa, ja he jäivät hänen seuraansa lopuksi päivää. Ilta oli tulossa, oli noin kymmenes tunti.

Toinen näistä, jotka kuulivat Johanneksen sanat ja lähtivät seuraamaan Jeesusta, oli Andreas, Simon Pietarin veli.

(Mark. 1:29)

Synagogasta he menivät suoraan Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana

(Mark. 13:3-4)

Kun Jeesus sitten istui Öljymäellä temppeliä vastapäätä, kyselivät Pietari, Jaakob, Johannes ja Andreas, jotka olivat hänen kanssaan: "Milloin se kaikki tapahtuu? Kerro meille, mikä on merkkinä siitä, että sen toteutuminen on lähellä."

(Joh. 6:8-9)

Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: "Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?"

(Joh. 12:22)

Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille.