Toiminnot

Ero sivun ”Efrosyne Polotskilainen” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Ohjaus sivulle Jefrosinia Polotskilainen)
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Euphrosyne of Polatsk (icon).jpg|300px|thumb|<center>Pyhittäjä-äiti Eufrosyne<br>Polotskin igumenia<br>kädessä kuulu
+
#REDIRECT [[Jefrosinia Polotskilainen]]
[[Eufrosynen risti]]<br>venäläinen ikoni<br><small>''Kuva: Wikipedia''</small></center>]]
 
 
 
Pyhittäjä '''Eufrosyne''', Polotskin [[igumenia]], maalliselta nimeltään ''Predslava'', oli nykyisen Valko-Venäjän alueella sijainneen Kiovan Venäjän vasallivaltion Polotskin ruhtinaskunnan ruhtinaan, Grigori Vseslavitšin tytär. Lapsuudessaan hän sai erinomaisen opetuksen ja sitä kautta rakkauden rukoukseen ja kirjoihin.
 
 
 
== Nunnaksi vihkiytyminen ==
 
 
 
Kun Predstava ei halunnut mennä naimisiin, hän meni luostariin, jossa hänet vihittiin [[nunna]]ksi nimellä ''Eufrosyme''. Polotskin [[piispa]] Eliaan siunauksella hän eli lähellä Pyhän Viisauden (Sofian) [[katedraali]]a ja kopioi kirjoja.
 
 
 
Noin vuoden 1128 tienoilla piispa Elias antoi Eufrosynen tehtäväksi organisoida uudestaan naisluostari. Asettuessaan Seltsoon askeetti otti mukaansa vain pyhät kirjansa. Täällä äskettäin rakennetussa Kristuksen kirkastumisen luostarissa hän opetti muita naisia kopiomaan kirjoja, laulamaan, ompelemaan ja tekemään käsitöitä.
 
 
 
== Igumeniana Seltsossa ==
 
 
 
Eufrosynen ponnistelujen avulla rakennettiin vuonna 1161 katedraali, joka on säilynyt nykypäiviin saakka. Pyhittäjä Eufrosyne perusti myös Jumalanäidille omistetun munkkiluostarin.
 
 
 
Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka [[Lukas Krysovergis]] (Λουκᾶς Χρυσοβέργης, 1156-1169) lähetti Eufrosynelle hänen pyynnöstään kopion Efesoksen ihmeitätekevästä Jumalanäidin ikonista, jota nykyisin nimitetään [[Korsunin Jumalanäiti|Korsunin Jumalanäidin ikoniksi]].
 
 
 
== Pyhiinvaellus ja kuolema ==
 
 
 
Vähän ennen kuolemaansa pyhittäjä Eufrosyne teki vielä pyhiinvaellusmatkan pyhille paikoille apunaan veljenpoikansa David ja sisarensa Eupraxia.
 
 
 
Kunnioitettuaan pyhiä paikkoja Konstantinopolissa, hän meni vielä Jerusalemiin, jossa oli venäläinen Pyhän Jumalanäidin luostari, missä hän sai Herraltansa rauhan ja kuoli toukokuun 24. päivänä vuonna 1173.
 
 
 
== Reliikit ==
 
 
 
Vuonna 1187 pyhittäjän [[Reliikki|reliikit]] siirrettiin ensin [[Kiovan luolaluostari]]in ja sieltä perustamaansa Polotskin luostariin vuonna 1910.
 
 
 
Pyhittäjä Eufrosynea kunnioitetaan Venäjällä naisluostarien suojelijana.
 
 
 
== Muistopäivä ==
 
 
 
[[Ortodoksinen kirkko]] muistelee pyhittäjä Eufrosyne Polotskilaista vuosittain aina toukokuun 23. päivänä.
 
 
 
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
 
 
 
[[Luokka:Igumeniat]]
 
[[Luokka:Naispyhät]]
 
[[Luokka:Pyhittäjä-äidit]]
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Venäläiset pyhät]]
 

Nykyinen versio 25. elokuuta 2012 kello 13.30