Toiminnot

Jumalanäiti Palava pensas

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. maaliskuuta 2009 kello 19.29 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (siirsi sivun ”Jumalanäiti palava pensas” uudelle nimelle ”Jumalanäiti Palava pensas”)
Jumalanäiti Palava pensas (Неопалимая Купина / Neopalimaja Kupina), venäläinen ikonityyppi
(kuva: wikipedia)

Jumalanäiti palava pensas (venäjäksi: Неопалимая Купина / Neopalimaja Kupina) on yksi Jumalanäidin ikonityyppi.

Vanhin tästä aiheesta säilynyt kuva on kreikkalaisen käsikirjoituksen miniatuuri noin vuodelta 1100. Ikonin venäläisessä tyypissä on Jumalanäidin kuva kahdesta nelikulmaisesta, teräväsakaraisesta tähdestä muodostetun kahdeksankulmion keskellä, jota ympäröivät ruusunlehdet. Tähden sakaroihin on saatettu kuvata evankelistojen symbolit ja ruusunlehtiin ylienkelit. Pienet raamatulliset kohtaukset ikonin kulmissa viittaavat Jumalanäidin neitsyyteen. Bysanttilainen ikonityyppi on kuvattu Athoksen ikonimaalauskirjassa näin:

Lampaiden ympäröimä Mooses riisuu kenkiään palavan pensaan edessä. Pensaan keskellä näkyy Pyhä Neitsyt lapsen kanssa. Hänen vierellään on enkeli, joka katsoo Moosesta. Pensaan toisella puolella on toisen kerran Mooses, joka ojentaa kättään ylöspäin, ja toisessa kädessään hänellä on sauva.

Pyhät isät ovat jo varhain selittäneet tätä symbolia:

Niin kuin pensas oli liekeissä palamatta silti poroksi, säilyi Jumalanäidin neitsyys salaisella tavalla hänen synnytettyään Jumalan Pojan.

Vilma

Katso myös