Toiminnot

Ero sivun ”Kiovan luolaluostari” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(8 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kiovan Petšerskajan [[lavra]]'''  eli '''Kiovan luolaluostari''' (ukrainaksi: ''Києво-Печерська лавра / Kievo-Pecherska Lavra'', venäjäksi: ''Киево-Печерская лавра, Kievo-Petšerskaja Lavra'') on historiallinen [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksinen]] [[luostari]] [[Ukraina]]n Kiovassa. Perustamisestaan vuodesta 1015 lähtien luolaluostari on ollut yksi itäisen eurooppalaisen ortodoksisuuden keskuspaikoista.
+
[[Kuva:Kiova luolaluostari.jpg|250px|thumb|<center>Kiovan Petšerskajan lavra<br> 1800-luvun valokuva.<br><small>Kuva:[http://lcweb2.loc.gov/pp/mdbquery.html Library of Congress]</small></center>]]
 +
[[Kuva:Vladimir01.jpg|250px|thumb|<center>''Pyhä apostolienvertainen [[Vladimir Kiovalainen]] ja Kiovan luolaluostarin pyhät''<br><small>''Kuva &copy; Pyykkönen''</small></center>]]
 +
'''Kiovan Petšerskajan [[lavra]]'''  eli '''Kiovan luolaluostari''' (ukrainaksi: ''Києво-Печерська лавра / Kievo-Pecherska Lavra'', venäjäksi: ''Киево-Печерская лавра, Kievo-Petšerskaja Lavra'') on historiallinen [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksinen]] [[luostari]] [[Ukraina]]n Kiovassa.  
 +
 
 +
Vuonna 1051 munkit [[Antoni Kiovalainen|Antoni]] ja Feodosi perustivat Kiovan kaupunkiin sen kristillistymisen alkuvaiheessa luolaluostarin, joka on perustamisestaan lähtien ollut yksi itäisen eurooppalaisen ortodoksisuuden keskuspaikoista. Luostarin nimi johtuu siitä, että munkit asuivat aluksi maan alle rakennetuissa luolastoissa. Niissä on nykyäänkin nähtävänä satojen munkkien ruumiit, jotka ovat säilyneet luolissa vallitsevan erityisen mikroilmaston ansiosta.
 +
 
 +
Bolshevikit sulkivat luostarin 1926 ja muuttivat sen museoksi. Munkit palasivat 1992, ja tällä hetkellä luostarin hallinta on jakaantunut valtionmuseolle, paikalliselle kulttuurijärjestölle ja [[Ukrainan ortodoksinen kirkko – Moskovan patriarkaatti|Ukrainan ortodoksiselle kirkolle]], joka kuuluu [[Moskovan patriarkaatti|Moskovan patriarkaatin]] alaisuuteen ja sitä pitää yhtenä keskuspaikkanaan tämän kirkon päämies, [[metropoliitta]] [[Volodomir (metropoliitta)|Volodomir]].
  
 
Luolaluostari yhdessä pyhän Sofian [[katedraali]]n kanssa kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Vuonna 2007 luolaluostari nimettiin internetäänestyksen perusteella yhdeksi seitsemästä ukrainalaisesta ihmeestä.
 
Luolaluostari yhdessä pyhän Sofian [[katedraali]]n kanssa kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Vuonna 2007 luolaluostari nimettiin internetäänestyksen perusteella yhdeksi seitsemästä ukrainalaisesta ihmeestä.
  
Tällä hetkellä luostarin hallinta on jakaantunut valtionmuseolle, paikalliselle kulttuurijärjestölle ja [[Ukrainan ortodoksinen kirkko – Moskovan patriarkaatti|Ukrainan ortodoksiselle kirkolle]], joka kuuluu [[Moskovan patriarkaatti|Moskovan patriarkaatin]] alaisuuteen ja sitä pitää yhtenä keskuspaikkanaan tämän kirkon päämies, [[metropoliitta]] [[Volodomir (metropoliitta)|Volodomir]].
+
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]], täydennykset: [[:Käyttäjä:Soili|Soili Mustapää]]
 +
 
 +
== Katso myös ==
 +
* [[Nikon Kiovan luolaluostarin igumeni]]
 +
* [[Ukrainan ortodoksinen kirkko – Moskovan patriarkaatti]]
 +
 
 +
== YouTube-video aiheesta==
 +
* Joulunaikaan Kiovan Petšerskajan lavrassa
 +
<youtube>7wBNLscAGgw</youtube>
  
 +
[[Luokka:Lavrat]]
 
[[Luokka:Luostarit]]
 
[[Luokka:Luostarit]]
 
[[Luokka:Ukraina]]
 
[[Luokka:Ukraina]]
{{tynkä}}
 

Nykyinen versio 14. huhtikuuta 2020 kello 07.22

Kiovan Petšerskajan lavra
1800-luvun valokuva.
Kuva:Library of Congress
Pyhä apostolienvertainen Vladimir Kiovalainen ja Kiovan luolaluostarin pyhät
Kuva © Pyykkönen

Kiovan Petšerskajan lavra eli Kiovan luolaluostari (ukrainaksi: Києво-Печерська лавра / Kievo-Pecherska Lavra, venäjäksi: Киево-Печерская лавра, Kievo-Petšerskaja Lavra) on historiallinen ortodoksinen luostari Ukrainan Kiovassa.

Vuonna 1051 munkit Antoni ja Feodosi perustivat Kiovan kaupunkiin sen kristillistymisen alkuvaiheessa luolaluostarin, joka on perustamisestaan lähtien ollut yksi itäisen eurooppalaisen ortodoksisuuden keskuspaikoista. Luostarin nimi johtuu siitä, että munkit asuivat aluksi maan alle rakennetuissa luolastoissa. Niissä on nykyäänkin nähtävänä satojen munkkien ruumiit, jotka ovat säilyneet luolissa vallitsevan erityisen mikroilmaston ansiosta.

Bolshevikit sulkivat luostarin 1926 ja muuttivat sen museoksi. Munkit palasivat 1992, ja tällä hetkellä luostarin hallinta on jakaantunut valtionmuseolle, paikalliselle kulttuurijärjestölle ja Ukrainan ortodoksiselle kirkolle, joka kuuluu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen ja sitä pitää yhtenä keskuspaikkanaan tämän kirkon päämies, metropoliitta Volodomir.

Luolaluostari yhdessä pyhän Sofian katedraalin kanssa kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Vuonna 2007 luolaluostari nimettiin internetäänestyksen perusteella yhdeksi seitsemästä ukrainalaisesta ihmeestä.

HAP, täydennykset: Soili Mustapää

Katso myös

YouTube-video aiheesta

  • Joulunaikaan Kiovan Petšerskajan lavrassa