Toiminnot

Makarios Roomalainen Mesopotamialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Makarios Roomalainen
muistopäivä 23.10.
ikoni, Hyvinkään kirkko
(Valokuva: Pyykkönen)

Kolme pyhää miestä, Sergios, Hyginos ja Theofilos, jotka elivät askeettista elämää Mesopotamiassa pyhän Asklepioksen luostarissa, päättivät lähteä kulkemaan maailmaan ja etsimään merkkejä Jumalasta oman pelastuksensa eteen. Kun he lähestyivät syvällä erämaassa olevaa luolaa, he kaikki tunsivat hienon tuoksun leviävän luolasta ja vanhan miehen kävelevän heitä kohti asunaan vain pitkät hiukset ja parta, joka ylsi hänen polviinsa asti.

Miehet tapaavat Makarioksen

Mies heittäytyi maahan ja pysyi siellä jonkin aikaa, kunnes oli varma, etteivät nämä kolme vierailijaa olleet demoneja. Hän sanoi miehille: "Jos olette Jumalan luota, ilmaiskaa se minulle; jos olette Paholaisesta, häipykää minun syntisen luota." Miehet vastasivat: "Siunaa meitä, Jumalan palvelija! Me olemme kristittyjä ja olemme luopuneet Paholaisesta."

Sen jälkeen hän ohjasi vieraat luolaansa, jossa asui hänen kanssaan kaksi leijonaa. Miehet pyysivät vanhusta kertomaan tarinansa, minkä hän tekikin.

Miehen nimi oli Makarios ja hän oli rikkaan roomalaisen senaattorin poika. Kun hän saavutti naimaiän, hänen vanhempansa kihlasivat hänet vastoin hänen omaa tahtoaan. Hääyönään, kun hänen piti mennä morsiushuoneeseen, hän kesken juhlien karkasi hurskaan lesken luo ja piileskeli siellä seitsemän päivää itkien ja anoen apua Jumalalta.

Makarios pakenee avioliittoa

Kun hän viimein lähti lesken talosta, hän tapasi vanhan, ystävällisen miehen, joka käski Makariosta seuraamaan. Ja häntä Makarios seurasikin sitten seuraavat kolme vuotta, kunnes mies yhtäkkiä katosi, kun he saapuivat tämän luolan luo Syyrian erämaahan.

Ylienkeli Rafaelin ohjauksessa

Vanha mies näyttäytyi Makariokselle vielä unessa pian sen jälkeen ja silloin selvisi, että mies oli ollut ylienkeli Rafael, joka aikanaan oli ollut myös oppaana Tobiakselle (Tobitille). Ennen lähtöään ylienkeli uskoi Makarioksen hoiviin kaksi orvoksi jäänyttä leijonan pentua.

Saatanan juonissa

Jonkin aikaa sen jälkeen Makarios näki seisovan edessään todella kauniin neidon, joka kertoi Makariokselle, että hänkin oli paennut avioliittoa Roomasta. Makarioksella ei ollut tuolloin riittävästi arvostelukykyä huomaamaan Saatanan ansaa ja niin hän pyysi neitoa tulemaan yöksi hänen luolaansa. Yöllä hän ensimmäisen kerran elämässään tunsi palavien nuolien kaltaisena lihallisen halun ja hyökkäsi väkivaltaisesti neidon kimppuun. Mutta neito katosikin yhtäkkiä. Paholainen oli voitokkaasti saanut tämän synnillisen ajatuksen kilvoittelijan mieleen.

Ankara kilvoittelija

Makarios ymmärsi tapahtuman vakavuuden Jumalan silmissä. Makarioksen seurassa olleet leijonatkin olivat lähteneet pois ja pysyttelivät poissa kymmenen päivän ajan. Itkien katkerasti hän suunnitteli jopa lähtöä luolastaan ja parannuksen tekemistä jossain muualla. Mutta matkalla pois ylienkeli Rafael ilmestyi jälleen hänelle ja kehotti häntä palaamaan takaisin luolaansa ja rukoilemaan siellä Jumalaa. Niinpä hän meni takaisin ja ankarasti kilvoitellen paastoten, valvoen ja rukoillen 40 päivää hän yritti saada takaisin sydämeensä virheettömän ja puhtaan Jumalan kuvan.

Paastoamisen jälkeen luola täyttyi valolla. Hänen kanssaan siellä oli punaiseen viittaan ja kimaltelevaan kruunun puettu mies, joka lauloi mystistä veisua ja hänen äänensä muistutti suuren kuoron pauhua. Veisun jälkeen luola täyttyi ihanalla huumaavalla tuoksulla ja mies katosi kohti taivasta ukkosenjylinän säestämänä. Makarios vietti luolassa tämän tapahtuman jälkeen 70 päivää täydessä hiljaisuudessa.

Kun hän oli kertonut tarinansa näille kolmelle kulkijalle, Makarios pyysi heitä rukoilemaan puolestaan ja lähetti heidät pois rauhassa menemään. Leijonat saattoivat miehia kolmen päivän ajan ja kääntyivät sitten takaisin. Pyhä Makarios nukkui pian sen jälkeen kuolonuneen läsnä vain enkeleitä ja pyhiä.

Muistopäivä

Pyhän Makarios Roomalaisen Mesopotamialaisen elinajasta ei ole mitään tietoja, ei tiedetä edes vuosisataa, milloin hän eli. Ortodoksinen kirkko muistelee häntä vuosittain lokakuun 23. päivänä.

Häntä ei tule sekoittaa moneen muihin Makarios-nimisiin pyhiin, joista ainakin yhdellä on aivan samanlainen nimikin, mutta sen vuoksi häntä nimitetään usein nimellä Makari(os) Roomalainen Novgorodilainen (muistopv. 19.1.)

HAP