Toiminnot

Paisi Velitškovski

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 22. toukokuuta 2009 kello 17.27 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Pyhittäjä '''Paisi Velitškovski''' (''joskus myös Wieliczkowski'') (romaniaksi: ''Paisie de la Neamţ'', venäjäksi: ''Паисий Величковский'', ukrainaksi: ''Па...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Paisi Velitškovski (joskus myös Wieliczkowski) (romaniaksi: Paisie de la Neamţ, venäjäksi: Паисий Величковский, ukrainaksi: Паїсій Величковський) (1722-1794) oli modernin ortodoksisen kirkon ohjaajavanhuskäytännön (starets) luoja ja kehittäjä.

Ukrainassa Pultavassa syntyneen 'Pjotr Velitškovskin' isä Ioann oli [pappi]]. Pjotr meni [[[luostari]]in ja antoi luostarilupauksen 17-vuotiaana ja meni Athokselle perustaen siellä oman erakkolansa, Pantokratorin luostariin kuuluvan pyhän Eliaan skiitan itselleen ja seuraajilleen.

Vuonna 1764 ruhtinas, hospodar Grigori III Gika pyysi Paisia elvyttämään luostarielämää kotimaahansa Moldaviaan. Pyynnön ja Athoksen levottomien olojen vuoksi Paisi tuli 64 munkin kanssa Iaşiin ja siellä ensin lähes autioituneeseen Dragomirnan luostariin ja sieltä ensin Secun ja sitten Neamţun luostari]]in.

Paisi kirjoitti opetuspuheita oppilailleen ja käänsi suuren määrän liturgisia ja teologisia kreikankielisiä tekstejä venäjäksi, muiden muassa Filokalian (Добротолюбие / Dobrotoljubije), jonka sanotaan olleen muun muassa pyhittäjä Serafim Sarovilaisen suosikkikirja.


Oheinen elämänkerta on käännetty venäjästä suomeksi.