Toiminnot

Prisca Roomalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 16. tammikuuta 2013 kello 22.48 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä marttyyri Prisca eli ensimmäisellä vuosisadalla Roomassa. Häntä ei pidä sekoittaa toiseen samannimiseen pyhään, Priscilla Roomalaiseen, joka eli Roomassa parisataa vuotta myöhemmin eli 300-luvulla.

Pyhä marttyyri Prisca toimi perimätiedon mukaan apostoli Pietarin majoittajana, kun apostoli oli Roomassa ja asui Via Salarialla. Pyhän Priscillan aviomies oli perimätiedon mukaan Manius Alicius Glabrio, joka keisari Domitianuksen (81-96) hallituskaudella surmattiin mahdollisesti käännyttyään kristinuskoon. Edelleen perimätieto tietää kertoa, että pyhä apostoli Pudens, roomalainen senaattori, joka kuului seitsemänkymmenen apostolin joukkoon ja koki myöhemmin marttyyrikuoleman, olisi ollut Priscan ja Maniuksen poika.

Marttyyrin katakombi ja muistopäivä

Pyhä Prisca koki marttyyrikuoleman noin vuonna 98. Yksi Rooman varhaisimmista katakombeista, joka tunnetaan hänen nimellään, sijaitsee Priscan kodin alla ja on tunnettu erityisesti seinämaalauksista, jotka ovat Rooman varhaisinta kristillistä taidetta. Katakombi oli kauan "kadoksissa" ja se löydettiin uudestaan 1800-luvulla.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Priscaa aina vuosittain hänenn omana muistopäivänään tammikuun 16. päivänä.

HAP

Linkit