Toiminnot

Putna

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 12. kesäkuuta 2009 kello 08.44 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|Putnan Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkko (© Pyykkönen)[[Kuva:Stefan_cel_mare02.jpg|thumb|left|Ştefan cel Mare käsisään Putnan luostari<...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Putnan Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkko (© Pyykkönen)
Ştefan cel Mare käsisään Putnan luostari
(© Pyykkönen)
Ştefan cel Maren kuolonuneen nukkuminen
(© Pyykkönen)
Putnan luostari sijaitsee Suceavan maakunnassa Rădăuţin kaupungin lähellä Putna-joen varrella. Daniel Hesykasti kilvoitteli Putna-joella ja hänen hengellinen lapsensa voievod Ştefan cel Mare rakennutti sinne luostarin omaksi hautapaikakseen vuosina 1466-1469. Putnassa sijaitsevat Ştefan cel Maren ja hänen perheensä haudat, joista on tullut pyhiinvaelluskohde.

Kirkko on poikkeuksellisen suuri sen ajan kirkoksi, koska se oli rakennettu kuninkaallisen perheen hautapaikaksi. Kirkossa oli alun perin kuusi kivipilaria, mutta 1600- ja 1700-luvuilla siihen lisättiin vielä kuusi lisää. Kirkossa on samantyylisiä kierrettyjä kivikoristeita kuin Dragomirnan kirkossa. Kirkon torni on kaksikerroksinen, mikä ei ole perinteistä. Alemmalla tasolla on kahdeksan ikkunaa ja kierretyt barokkipylväät. Ylemmällä tasolla taas on neljä ikkunaa.

Putnaan tuli arkkimandriitta Neamţun luostarista ja hänen mukanaan kalligrafeja, jotka toimivat luostariin perustetun koulun opettajina. Koulu otti mallia Neamţun luostarin koulusta, joka oli sen ajan kulttuurin tärkeimpiä paikkoja. Koulu opetti retoriikkaa, logiikkaa ja grammatiikkaa kronikoitsijoille ja papistolle. Putnasta tuli vähitellen tärkeä kulttuurin keskus.

Kolme vuotta valmistumisensa jälkeen luostari paloi, minkä jälkeen se rakennettiin uudelleen. Luostari paloi uudelleen vuonna 1653, kun voievod Vasile Lupun vävy Timuş Hmelniţchi hyökkkäsi luostariin. Nykyisen Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen kirkon on käytännössä lähes kokonaan rakentanut voievod Vasile Lupu ja hänen jälkeläisensä vuosina 1653-1662.

Putnan luostarin museossa säilytetään monia arvokkaita keskiajan esineitä, joista yksi tunnetuimmista on Humorin Neljä Evankeliumia, joissa kuvataan voievod Ştefan cel Mare kumartamassa Mariaa ja Jeesus-lasta.

Petja Pyykkönen

Lue myös

Muualla internetissä