Toiminnot

Sakarias Johannes Edelläkävijän isä

Kohteesta Ortodoksi.net

Profeetta Sakarias
muistopäivä 5.9.
(Kuva © Pyykkönen)
Profeetta Sakarias ja hänen vaimonsa, vanhurskas Elisabet
Seinämaalaus Kajaanin kirkossa
(Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen)
Profeetta Sakarias oli Johannes Edelläkävijän isä ja vanhurskaan Elisabetin puoliso.

Ylipappi ja fariseus

Sakarias oli juutalainen ylipappi ja fariseus. Hän oli avioliiton kautta Jeesuksen sukulainen. Sakarias polveutui Aaronista. Elisabet oli pyhän Annan, Jumalansynnyttäjän äidin sisar.

Raamatussa sanotaan (Luuk.1:5-7):

Herodeksen, Juudean kuninkaan, aikana eli pappi Sakarias, joka kuului Abian pappisosastoon. Hänen vaimonsa Elisabet oli hänkin Aaronin jälkeläisiä. He olivat kumpikin Jumalan silmissä hurskaita ja elivät nuhteettomasti kaikkien Herran käskyjen ja säädösten mukaan. Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä.

Hedelmättömyyttä pidettiin tuohon aikaan Jumalan antamana rangaistuksena.

Enkelin ilmoitus mykisti

Enkelin ilmoitettua, että he saavat pojan, joka on oleva suuri Jumalan mies. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä (Luuk.1:15), Sakarias epäili asiaa sanoen (Luuk.1:18):

"Mistä voin tietää, että niin käy? Minähän olen jo vanha, ja vaimonikin on iäkäs."

Sakariaan epäuskon vuoksi hän menetti puhekykynsä lapsen syntymään saakka. Ja niin tapahtuikin, yhdeksän kuukauden kuluttua hänen vaimonsa Elisabet sai pojan, jolle annettiin nimi Johannes (Luuk.1:60). Syntymän jälkeen lapsen isä, pyhä profeetta Sakarias alkoi heti profetoida syntyneestä lapsesta väkevänä pelastajana ja lunastajana.

Marttyyrikuolema

Kuningas Herodeksen kuultua Messiaasta, hän päätti surmauttaa kaikki alle kaksivuotiaat pojat ja tässä tarkoituksessa etsittiin myös profeetta Sakariaan poikaa Johannesta, joka oli mennyt piiloon äitinsä kanssa kukkuloille. Sakarias sen sijaan palveli temppelissä, kun etsijät murhasivat raa'asti profeetan puukolla.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää profeettaa ja vanhurskasta Sakariasta yhdessä hänen vaimonsa, vanhurskaan Elisabetin kanssa vuosittain aina syyskuun 5. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Profeetta Sakarias, Johannes Kastajan isä, 5.9.

Tropari, 4.säv.

Pappeuden pukuun puettuna Sinä, viisas Sakarias, kannoit Jumalan lain mukaisia otollisia polttouhreja. Valoksi ja salaisten asiain näkijäksi Sinä tulit omaten itsessäsi ilmeiset armon tunnusmerkit. Tultuasi Jumalan temppelissä miekalla surmatuksi rukoile, Kristuksen profeetta, Edelläkävijän kanssa pelastusta sieluillemme.

Kontakki, 4.säv.

Tänään Sakarias, profeetta ja Korkeimman pappi, Edelläkävijän isä, tarjoaa meille muistoaterian, joka uskovaiset ravitsee. Vanhurskauden juoman hän kaikille sekoittaa. Sentähden me häntä ylistämme Jumalan armon taivaallisena salaisuuksien palvelijana.

Muualla Internetissä: