Toiminnot

Salomon temppeli

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 22. syyskuuta 2009 kello 17.50 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Mallipiirros Salomonin temppelistä.
(kuva: wikipedia]
Salomon temppeli (hepreaksi: ‏בית המקדש‎ / Beit HaMikdash) oli Raamatun mukaan Jerusalemin ensimmäinen juutalainen temppeli. Raamatussa sitä nimitetään myös nimellä "Herran temppeli". Raamatussa kerrotaan, että temppelin rakennutti kuningas Salomo, ja se korvasi aikaisemman profeetta Mooseksen rakennuttaman Ilmestysmajan.

(1.Kun.2:2)

Temppeli, jonka kuningas Salomo rakensi Herralle, oli kuusikymmentä kyynärää pitkä, kaksikymmentä kyynärää leveä ja kolmekymmentä kyynärää korkea.

(1.Kun.6:37-38)

Herran temppelin perustus laskettiin Salomon neljäntenä hallitusvuotena siv-kuussa. Yhdennentoista vuoden kahdeksantena kuukautena, bul-kuussa, temppeli oli valmis kaikilta osiltaan ja kaikkia varusteitaan myöten. Salomo rakensi sitä seitsemän vuotta.

Babylonialaiset tuhosivat Salomonin temppelin vuonna 586 eKr. Sen jälkeen rakennettu temppeli oli nimeltään Jerusalemin toinen temppeli ja se valmistui 516 eKr. ja tuhoutui 70 jKr.

Näiden temppelien sisintä osaa kutsuttiin nimellä kaikkeinpyhin, ja Raamatun mukaan temppelissä säilytettiin liitonarkkia.

HAP