Toiminnot

Ero sivun ”Sergei Rahmaninov” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
Rivi 79: Rivi 79:
  
 
* Rachmaninov- divine liturgy- Our Father   
 
* Rachmaninov- divine liturgy- Our Father   
<youtube v="IiSiRAZRCVA"/>  
+
<youtube>IiSiRAZRCVA</youtube>  
  
 
[[Luokka:Kirkkomusiikki/Henkilöt]]
 
[[Luokka:Kirkkomusiikki/Henkilöt]]
 
[[Luokka:Opetuspuheet]]
 
[[Luokka:Opetuspuheet]]

Nykyinen versio 28. heinäkuuta 2017 kello 10.46

Sergei Vasiljevitš Rahmaninov
(Kuva: Wikipedia)

Sergei Rahmaninovin liturgisesta musiikista

Sergei Vasiljevitš Rahmaninov (1873-1943) oli venäläinen säveltäjä, pianotaiteilija ja kapellimestari. Hän oli säveltäjänä myöhäisromanttisen tyyliperinteen merkittävä edustaja ja pianistina hän lukeutui 1900-luvun alun suurimpiin. Rahmaninovin pääteoksia ovat hänen neljä pianokonserttoaan, vigiliansa ja kolme sinfoniaansa.

Rahmaninov polveutui Moskovaan siirtyneiden pajarien jälkeläisistä. Hänen esivanhemmistaan venäläinen historiankirjoitus mainitsee Iivana III:n hallituskaudella (1462-1505).

Moldavian hallitsija Stefan Suuri (1458-1504) antoi tyttärensä Helenan puolisoksi Iivana III:lle vahvistaakseen yhteyksiä Moskovaan. Stefan Suuren vanhimmasta pojasta Bogdanista tuli Moldovan hallitsija. Ivanin poikaa Vasilia kutsuttiin lempinimellä ”Rahmanin”. Häntä pidetään Rahmaninovin suvun kantaisänä.

Sergei Rahmaninovin isoisän isä Aleksander Gerasimovitš oli ammatiltaan upseeri. Hän oli upseerina Pietarissa ja avioitui siellä Maria Arkadjevna Bahmetjevin kanssa. Maria Arkadjevna oli Pietarin keisarillisen kapellan johtajan ja kirkkosäveltäjän Nikolai Bahmetjevin sukulainen. Aleksander Gerasimovitš Rahmaninov rakasti musiikkia ja hänet tunnettiin hyvänä viulistina. Maria-puoliso oli erinomainen pianisti.

Sergein isoisä Arkadi Aleksandrovitš Rahmaninov oli niinikään taitava pianisti, joka myös sävelsi pienimuotoisia pianoteoksia. Hän piti myös yksityisluonteisia pianokonsertteja Moskovassa. Sergein isä, Vasili Arkadjevitš oli myös erinomainen pianisti ja lahjakas improvisoija. Näin Sergei Rahmaninoville periytyi monin tavoin merkittävät musiikilliset lahjat.

Sergei syntyi Novgorodissa

Sergein vanhemmat asuivat Oneginin maatilalla Novgorodin lähellä. Kun maaorjuus lakkautettiin Venäjällä 1860-luvulla, niin maatila tuli elinkelvottomaksi. Perhe myi tilansa ja muutti Pietariin.

Sergei syntyi Onegin kartanossa 1. huhtikuuta vuonna 1873 lähellä nykyistä Veliki Novgorodin kaupunkia. Isän puolelta hänen perheensä kuului vanhaan aatelissukuun.

Jo nelivuotiaana Sergei soitti pianoa yhdessä isoisänsä kanssa. Vanhemmat lähettivät hänet yhdeksän vuotiaana Pietarin musiikkikonservatorion nuorten osastolle. Valvonnan puuttuessa Sergei laiminlöi usein musiikkituntejaan ja kuljeskeli mieluummin Pietarin kaduilla tarkkailemassa ihmisten elämää ja toimia.

Kolmen opintovuoden jälkeen vanhemmat lähettivät Sergein opiskelemaan Moskovaan. Samoihin aikoihin Moskovan konservatoriossa aloitti niin ikään opintonsa Sergein serkku Aleksander Iljitš Zilotti. Hän neuvoi Sergeitä hakeutumaan N.S. Zverevinin oppilaaksi. Hänet tunnettiin erinomaisena professorina ja vaativana opettajana.

Zverevinin kodissa vieraili monia tuon ajan huomattavia venäläisiä professoreita, näyttelijöitä, maalareita ja säveltäjiä, kuten Pjotr Tšaikovski, Anton Rubinstein ja Aleksandr Skrjabin.

Zverevinin kulttuuripiirillä oli huomattava vaikutus Sergei Rahmaninoviin, josta kehittyi vakavasti musiikkiin ja ennen muuta musiikin opiskeluun suhtautunut nuorukainen. Sävellysteorian opintonsa hän aloitti kuusitoistavuotiaana.

Vuonna 1891 Sergei Rahmaninov valmistui Moskovan konservatoriosta pianotaiteilijaksi ja seuraavana vuonna päättäessään sävellysteorian opintonsa hänet palkittiin kultamitalilla. Palkinto myönnettiin hänen diplomityöstään "Aleko", joka oli Pushkinin mustalaisaiheiseen runoon luotu yksinäytöksinen ooppera. Kerrotaan Sergei Rahmaninovin säveltäneen sen seitsemässä päivässä.

Mihail Glinka ja Pjotr Tšaikovski eivät olleet erityisen lahjakkaita pianisteja tai orkesterinjohtajia. Rahmaninovilla oli lahjanaan erinomainen pianonsoittotaito, sävellys kyky sekä erinomainen orkesterinjohtamistaito. Monipuolinen lahjakkuus mandollisti laajan musiikkitoiminnan. Vuonna 1897 Rahmaninov toimi Mamantovin oopperatalon orkesterinjohtajana ja vuosina 1904-1906 hän johti maailmankuulua Moskovan Bolshoi-teatteria.

Rahmaninovin vuosisadan alun vuodet olivat luovan toiminnan täyttämiä. Herkkänä ihmisenä hän oli kokenut syvän masennuksen kauden ensimmäisen pianokonserttonsa saaman nihkeän vastaanoton vuoksi, mutta pätevän psykoterapeutti Nikolai Dahlin avulla hän kykeni nousemaan lamaannuttavasta epätoivostaan.

Uuden vaiheen säveltäjän tuotannossa aloitti toinen pianokonsertto c-molli (1901), jonka arvostelijat ottivat vastaan myönteisesti ja kiittivät sen runollisuutta ja kypsyyttä. Vuonna 1909 Rahmaninov aloitti ensimmäisen Yhdysvaltain-kiertueensa.

Hän sävelsi kiertuetta varten kolmannen pianokonserton d-molli (1909), jota pidetään säveltäjän parhaiten onnistuneena laajana teoksena. Hänen muita merkittäviä tämän kauden sävellyksiä olivat lisäksi Kellot, Edgar Allan Poen (1809-1849) runoon perustuva sävellys solisteille, kuorolle ja orkesterille, toinen pianosonaatti b-molli sekä sarja romansseja op. 38.

Muutto länteen

Rahmaninov muutti Venäjältä vallankumouksen puhjettua länteen. Hän työskenteli ensisijaisesti orkesterinjohtaja. Aluksi hän asui Tukholmassa ja Kööpenhaminassa, mutta muutti syksyllä 1918 Yhdysvaltoihin. Hän palasi kuitenkin takaisin Eurooppaan vuonna 1925 ja konsertoi useissa maissa. Vuonna 1939 hän palasi jälleen Yhdysvaltoihin. Hän kuoli Beverly Hillsissa, Kaliforniassa, 28. maaliskuuta 1943 vain muutamia päiviä ennen kuin olisi täyttänyt 70 vuotta.

Rahmaninov oli jättänyt vallankumouksen jälkeen katkerin mielin Venäjän, joka oli joutunut marxilaisen vallankumouksen kouriin. Ulkomailla hän kaipasi suuresti vallankumousta edeltänyttä venäläistä elämänmuotoa. Venäläinen kuvanveistäjä Sergei Konenkov tapasi Rahmaninovin New Yorkissa vuonna 1925 ja hän kertoo muistelmissaan, kuinka suurella lämmöllä tämä muisteli vanhaa Venäjää ja sen ihmisiä.

Rahmaninovin rakkaus synnyinmaataan kohtaan ilmeni myös toisen maailmansodan raskaina vuosina, jolloin hän piti konsertteja "kärsivän Venäjän kansan hyväksi".

Hengellisiä sävellyksiä

Rahmaninovin sävellyksille on ominaista romanttinen paatos ja rohkeus, joka on yhteydessä hänen lyyriseen ja mietiskelynomaiseen luonteeseensa. Hänen tuotantonsa on melodisesti hyvin rikasta, harmonista ja nousee syvästä venäläiskansallisesta musiikkikulttuurista.

Sergei Rahmaninovin hengellisissä teoksissa tulevat esille samat piirteet. Hänen pianosäesteiset yksinlaulunsa "Rukous ikonin edessä", "Kristus nousi kuolleista" ja "Lasaruksen kuolleesta herättäminen" ovat täynnä uskonnollista tunnetta ja syvyyttä, samoin hänen kuorosävellyksensä "Enkelien kuoro" tai "Parantaja Panteleimon".

Rahmaninovin tärkeimmät hengelliset sävellykset ovat kuitenkin "Pyhän Johannes Krysostomoksen liturgia" ja "Kokoöinen vigilia".

Sergei Rahmaninovin kehitykseen vaikutti syvästi hänen uskonnollismielinen, novgorodilainen isoäitinsä, joka uhrasi paljon aikaansa ja rakkauttaan itsepäiselle ja oikukkaalle lapsenlapselleen. Kirkollisen isoäidin avoin ja vilpitön rakkaus ilmeni myöhemmin Sergeissä rakkautena ortodoksiseen kirkkoon ja sen musiikkiin.

Sergein serkku Sofia Aleksandrova Satina kirjoitti, miten nuori Sergei rakasti kirkossa käymistä ja erityisesti kirkkokuorossa laulamista. Ehkä syvimmät muistot hänen tajuntaansa olivat kuitenkin jääneet ajoilta, jolloin hän isoäitinsä kanssa kävi usein Novgorodin luostareissa ja katedraaleissa ja kuunteli niiden kuorolaulua tai kirkonkellojen soittoa. Muistot jättivät musiikillisesti lahjakkaaseen lapseen kesät syvät ja lähtemättömät jäljet.

Vuonna 1893 Rahmaninov oli jo säveltänyt neliäänisen konserton Jumalan Äidin ylistykseksi. Krysostomoksen liturgia valmistui vuonna 1910 ja Kokoöinen vigilia vuonna 1913. Liturgiassa Rahmaninov on käyttänyt suurempaa persoonallista säveltäjänvapautta, mutta hänen vigiliasävellyksensä musiikki seuraa paljossa muutamaa vapaasävellystä lukuun ottamatta venäläisen znamenni- ja stolp-sävelmistön puhtaimpia perinteitä. Kreikkalaiselle sävelmistölle perustuvat vigiliassa mm. alkupsalmi "Kiitä sieluni, Herraa", "Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä", "Kiittäkää Herran nimeä", "Kiitetty olet Sinä, Herra", "Suuri ylistysveisu" ja "Ylösnousemustropari" ovat znamenni-sävelmille sovitettuja kuorosävellyksiä.

Rahmaninovin vigilia on suurenmoinen kuorosinfonia, jossa kuullaan muun muassa eri äänien harmonista yhteensovittamista, kuten veisussa "Tulkaa, kumartakaamme". Vigilian joissakin hymneissä kuoro-osuuteen liittyy tenorin tai alton soolo-osuus. Rahmaninovin musiikin voimana on tekstin ja musiikin välinen ainutlaatuisen syvä, rukouksellinen yhteys. Hän ei myöskään toistele liturgisten tekstien sanoja loputtomasti. Solistin ja kuoron tulkinnallinen yhteys ei merkitse sitä, että Rahmaninov alistaisi kuoron solistille, vaan se on pikemminkin hienolla tyylitajulla toteutettu poikkeus, jota hän käyttää harvoin.

Rahmaninovin vigilian alkupsalmissa on tällainen alton ja ehtoohymnissä ensimmäisen tenorin laulama yksinkertainen soolo-osuus, missä kyse ei ole esityksen loistokkuudesta. Tunnusomaista Rahmaninovin kuorotekniikalle on kaksinkertaistaa äänet tai jakaa ne kolmeen ääneen. Rahmaninov karttaa tietoisesti jyrkkiä sävelnousuja, koska ne ovat vieraita ortodoksiselle kirkkomusiikille.

Ortodoksisen musiikin mestari

Rahmaninovin uskonnollisen musiikin melodia ja harmonia tekevät kuuntelijaan luonnollisen ja läheisen vaikutuksen ja tätä tunnetta syventävät hänen musiikkinsa kansanomaiset uskonnolliset piirteet. Toisaalta Rahmaninovin kuoromusiikin rytmisyys ja melodisuus tekee sen esittämisen vaativaksi. Luovana persoonallisuutena Sergei Rahmaninov toi kirkkomusiikkiin omia painotteitaan, jotka poikkesivat perinteistä kirkkomusiikkilinjasta.

1800- ja 1900-lukujen taitteessa Venäjällä ilmeni voimakasta jumalanpalvelusten yliritualisoitumisen arvostelua. Vaikka Rahmaninov ei näytä olleen täysin vapaa tuosta liturgisesta ritualismista liturgiassaan ja vigiliassaan, niin silti hänen liturginen ja musiikillinen uskonnollinen maailmansa on hyvin tarkoituksenmukainen.

Sergei Rahmaninovin uskonnollinen musiikki kasvoi persoonallisesta kristillisestä vakaumuksesta sekä varmasta taiteellisesta ja esteettisestä tyylitajusta. Siksi hän on myös ortodoksisen kirkkomusiikin alueella luova ja merkittävä venäläinen säveltäjämestari.

Isä Pentti Hakkarainen

Kirjallisuutta

  • Harrison, Max, 2006, Rachmaninoff: Life, Works, Recordings. London.
  • Swan, Alfred J., 1973, Russian Music and its Sources in Chant and Folk-song. London.

YouTube-video

  • Rachmaninov- divine liturgy- Our Father