Toiminnot

Sergei Solntsev

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 11. elokuuta 2022 kello 18.24 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Rovasti Sergei Solntsev 1930-luvun Aamun Koiton kuvassa
Kuva Aamun Koitto / Ortodoksi.net.

Suomen ortodoksisen kirkon pappi, rovasti Sergei Solntsev syntyi lukkari Feodor Solntsevin ja hänen vaimonsa Annan (os. Tihomirov) perheeseen 17.7.1867 Ilomantsissa ja Sergei kuoli 17.3.1933 Sortavalassa.
Vanhemmat
isä: Fjodor
äiti: Anna, os. Zotikov
Lapset:
Anna (Lehmusto)
??
Nina
Olga

Sergei kävi Pietarin hengellisen seminaarin ja toimi sen jälkeen vuosina 1890-96 Vaasan ortodoksisen seurakunnan esimiehenä – kuten tuohon aikaan kirkkoherraa nimitettiin. Vaasan jälkeen hän siirtyi Sortavalassa sijaitsevaan ortodoksisen kirkon seminaariin uskonnon lehtoriksi.

Isä Sergein merkitys kirkkomme alkutaipaleella oloi suuri. Hän oli monessa miukana, kuuluen erilaisiin toimielimiin ja jopa siihen 1923 Konstantinopolin patriarkaatissa vierailleeseen lähetystöön, joka haki hyväksynnän Suomen ortodoksisen kirkon kuulumiselle Konstantinopolin jurisdiktioon autonomisena kirkkona.

Hän toimi myös luonnollisesti Suomen ortodoksisen kirkon hallinnossa ollen yli kaksikymmentä vuotta 1903-1924 kirkollishallituksen varapuheenjohtajana. Hän on julkaissut myös jonkin verran kirkkoamme koskevaa kirjallisuutta mm. teoksen Suomen ortodoksisen kirkon vaiheista (”Ortodoksisen kirkon vaiheet Itä-Suomessa”, 1903, PSHV).

Kirkollishallituksen varapuheenjohtajana hän toimi kovin ottein venäläisten syrjäyttämiseksi luostarien ja seurakuntien johdosta. Hän vaikutti keskeisesti ortodoksisen pappiskoulutuksen syntyyn itsenäisessä Suomessa.

HAP,
21.9.2021