Toiminnot

Tertius, Markus, Justus ja Artemas

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 20. elokuuta 2011 kello 13.46 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Seitsemänkymmentä apostolia, ikoni
Kuva Wikipedia

30.10. muistellaan ortodoksisessa kirkossa neljää apostolia, jotka kuuluivat seitsemänkymmenen apostolin joukkoon, jotka Kristus lähetti lähetystyöhön. Nämä neljä muisteltavaa ovat pyhät apostolit Tertius, Markus, Justus ja Artemas.

Mainintoja Raamatussa

Heistä on joitain mainintoja Raamatussa. Apostoli Paavali mainitsee heistä lähetyskirjeissään.

Näiden neljän apostolin tienä oli mennä eripuolille sen aikaista maailmaa saarnaamaan ja tekemään lähetystyötä, joka ei aina ollut ollenkaan helppoa.

Apostolien erilaiset tiet

Apostoli Teriuksesta tuli myöhemmin apostoli Sosipatroksen jälkeen piispa Ikoniumiin ja hän julisti Jumalan Sanaa Syrakusassa kastaen ja tehden ihmeitä. Hän kirjoitti apostoli Paavalin sanelusta hänen roomalaiskirjeensä, jonka loppuun hän lisäsi omat terveisensä (Room.16:22):

Terveisiä myös minulta, uskonveljeltänne Tertiukselta, joka olen sanelun mukaan kirjoittanut tämän kirjeen.

Apostoli Tertiusta muistelaan suolalaisessa ortodoksisessa kalenterissä yhdessä apostolien Olympas, Herodion, Sosipatros, Erastoa ja Quartus kanssa marraskuun 10. päivänä.

Apostoli Markus ei ole sama henkilö kuin evankeliumin kirjoittanut apostoli ja evankelista Markus. Tämä myös seitsemänkymmenen apostolin joukkoon kuulunut toinen apostoli Markus, josta käytettään joskus myös nimeä Markus Johannes, oli apostoli Barnabaksen serkku ja apostoli Paavali kirjoittaa hänestä kolossalaiskirjeessään (Kol.4:10):

Teille lähettää terveisiä vankitoverini Aristarkos, samoin myös Markus, Barnabaksen serkku, josta olette saaneet ohjeet. Ottakaa hänet vastaan, jos hän tulee luoksenne.

Toisen kerran apostoli Paavali mainitsee hänet toisessa Timoteuksen kirjeessään (2.Tim.4:11):

Vain Luukas on täällä kanssani. Ota Markus mukaasi, sillä hänestä olisi minulle paljon apua.

Apostoli Markuksesta tuli myöhemmin Apolloniaksen piispa, jossa tehtävässä hän tehokkaasti vei evankeliumin sanomaa epäjumalien palvojien keskuuteen.

Apostoli Justus oli toiselta nimeltään Jeesus. Apostoli Paavali kirjoittaa hänestä ylistäen (Kol.4:11.):

Terveisiä Jeesukselta, jota sanotaan myös Justukseksi. He ovat niitä juutalaisia, jotka ovat tehneet kanssani työtä Jumalan valtakunnan hyväksi, ja heistä ainoat, joilta olen saanut todellista tukea.

Justuksesta tuli myöhemmin Eleutheropoliksen piispa, jossa tehtävässä hänkin saavutti hyviä tuloksia ja saavutti menestystä kristinuskolle. Hänestä on myös sanottu, että hän oli Jumalansynnyttäjän kihlatun p. Joosefin ja hänen ensimmäisen vaimonsa Salomen lapsi ja siten Jeesuksen velipuoli. Häntä kutsuttiin ilmeisesti myös myös Josef Barsabbaaksi. (Apt.1:23)

Apostoli Artemas oli apostoli Paavalin oppilas ja apostoli mainitsee hänetkin kirjeessään Titukselle (Tiit.3:12.):

Kun lähetän luoksesi Artemaksen tai Tykikoksen, tule nopeasti minun luokseni Nikopoliiseen, jossa aion viettää talven.

Artemaksesta tuli sitten myöhemmin Lystran piispa, missä tehtävässä hänkin saavutti hyviä tuloksia Jumalan työssä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee kaikkia näitä neljää pyhää apostolia Tertiusta, Markusta, Justusta ja Artemasta aina vuosittain lokakuun 30. päivänä sekä tietysti seitsemänkymmenen apostolin yhteisenä muistopäivänä tammikuun 4. päivänä.

HAP

Katso myös