Toiminnot

Vaslili Mangazejalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 22. maaliskuuta 2013 kello 12.50 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Vaslili Mangazejalainen syntyi Jaroslavin kaupungissa noin vuonna 1587. Hänen isänsä oli kauppias, mutta he olivat köyhiä. Vasili vietti suuren osan lapsuudestaan rukoillen kirkossa.

Kun Vasili täytti 12 vuotta, hänet lähetettiin ansaitsemaan elantoaan. Hän saapui Siperialaiseen kaupunkiin nimeltä Mangazeja, joka silloin oli mongolien ja siperialaisten asuttama. Siellä Vasili sai työtä paikalliselta kauppiaalta, joka ei uskonut Jumalaan ja alkoi jopa vihata pappiaan. Kauppias vihasi myös Vasilia, koska tämä rukoili jatkuvasti.

Erään pääsiäisen iltapalveluksen aikana kauppiaan kauppa oli ryöstetty. Hän löysi varkaan ja meni kuvernöörin puheille syyttäen Vasilia yhdeksi ryöstäjistä. Kuvernööri ei edes tutkinut asiaa vaan määräsi Vasilin kidutettavaksi, jotta tämä tunnustaisi. Vasili vakuutti syyttömyyttään kidutuksista huolimatta. Tästä raivostuneena kauppias löi Vasilia päähän avainketjulla ja Vasili kuoli. Kuvernööri määräsi hänet haudattavaksi arkussa suolle.

42 vuotta myöhemmin paikalliset alkoivat puhua lapsen murhasta ja kaivoivat Vasilin jäännökset, jotka eivät olleet maatuneet, ylös. Hänen hautapaikkansa paikalle rakennettiin kappeli ja pyhäinjäännökset siirrettiin vuonna 1670 pyhän Kolminaisuuden luostariin Turakhanoviin.

Vasili Mangazejalaisen muistopäivä on 23.3. Hänet kuvataan Abaletskin Jumalanäidin ennusmerkki -ikonissa.

Petja Pyykkönen