Toiminnot

Ero sivun ”Voroneţ” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(Muualla Internetissä)
 
Rivi 18: Rivi 18:
 
* [[Daniel Hesykasti]]
 
* [[Daniel Hesykasti]]
  
== Muualla Internetissä ==
+
== YouTube-video aiheesta==
 
+
* Voronet Monastery - Suceava (Romania)
* [http://www.youtube.com/watch?v=g1SKGzKY7SE Video Voroneţista]
+
<youtube v="g1SKGzKY7SE" />
  
 
{{Romanian luostarit}}
 
{{Romanian luostarit}}

Nykyinen versio 31. elokuuta 2009 kello 19.26

Voroneţin luostarin länsipääty, johon kuvattu viimeinen tuomio
(© Pyykkönen)
Voroneţin luostari sijaitsee Suceavan maakunnassa. Luostarin pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kirkon rakennutti Ştefan cel Mare vuonna 1488. Sen rakennuttaminen vei vain neljä kuukautta, mikä kertoo sen ajan korkeasta osaamisen tasosta. Voroneţ on kuuluisa hyvin säilyneistä ulkoseinien freskoista, jotka ovat yhdet parhaiten säilyneistä Romanian keskiaikaisista maalauksista. Luostaripaikan iästä ei ole varmuutta.

Legendan mukaan Ştefan cel Mare tuli kysymään neuvoa Daniel Hesykastilta Voroneţin skiitasta, kun hänellä ei mennyt hyvin sodassa turkkilaisia vastaan. Ştefan voitti tämän jälkeen taistelun ja hän muisti Danielia rakennuttamalla nykyisen kivikirkon vanhan puukirkon tilalle. Kirkon sisätilojen rakenne on saanut vaikutteita bysanttilaisesta ja eteläslaavilaisesta perinteestä. Ulko-osat ja sen kivipilarit sekä ovet ja ikkunat ovat taas saaneet vaikutteita länsieurooppalaisesta goottilaisesta tyylistä. Vaikutteet levisivät Transilvaniasta ja Puolasta työmiesten mukana, jotka oli kutsuttu rakentamaan kirkkoja.

Vuonna 1547 metropoliitta Grigore Roşca lisäsi kirkon länsipäätyyn pylväiköllisen ulkokuistin. Kuistin ikkunat ovat goottilaistyylisiä, teräväkärkisiä kaari-ikkunoita. Kuistin ovet sen sijaan ovat suorakulmion muotoisia. Tämä viittaa siirtymään goottilaisesta tyylistä renessanssiin. Ulkokuisti on melko suljettu, mikä viittaa siihen, että sen tarkoituksena on ollut freskojen määrän lisääminen kirkossa. Uudemman osan maalaustyyli on koristeellisempaa. Kaikki pienet välit on koristeltu kuvioin. Eteläseinässä on pyhän Nikolaoksen ja Johannes Uuden elämäkertafreskoja. Länsipuolella on kuvattu viimeinen tuomio.

Petja Pyykkönen

Lue myös

YouTube-video aiheesta

  • Voronet Monastery - Suceava (Romania)

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'