Toiminnot

Bartolomeos Apostoli

Kohteesta Ortodoksi.net

Apostoli Bartolomeos
(© Pyykkönen)
Pyhä apostoli Bartolomeus (kreikaksi: Βαρθολομαίος, / Bartholomaios, joka tunnetaan myös nimellä Natanael) oli yksi kahdestatoista apostolista. Hänet mainitaan sekä Raamatun niin sanotuissa synoptisissa evankeliumeissa että Apostolien teoissa opetuslapsien nimiluetteloissa, mutta Johanneksen evankeliumissa häntä ei mainita ollenkaan.

Matteuksen evankeliumissa (Matt.10:2-4):

Nämä ovat niiden kahdentoista apostolin nimet: ensimmäisenä Simon, toiselta nimeltä Pietari, ja hänen veljensä Andreas, Jaakob Sebedeuksen poika ja hänen veljensä Johannes, Filippus ja Bartolomeus, Tuomas ja publikaani Matteus, Jaakob Alfeuksen poika ja Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, joka sitten kavalsi Jeesuksen.

Markuksen evankeliumissa (Mark.3:13-19):

Sitten Jeesus nousi vuorelle. Hän käski luokseen ne, jotka hän oli valinnut, ja he lähtivät hänen mukaansa. 14 Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä: Simon, jolle hän antoi nimen Pietari, aakob Sebedeuksen poika ja tämän veli Johannes, joille hän antoi nimen Boanerges -- se merkitsee: ukkosenjylinän pojat -- sekä Andreas, Filippus ja Bartolomeus, Matteus, Tuomas ja Jaakob Alfeuksen poika, Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, sama joka kavalsi hänet.

Luukkaan evankeliumissa (Luuk.6:12-16):

Samoihin aikoihin Jeesus meni vuorelle rukoilemaan ja vietti siellä koko yön rukoillen Jumalaa. Päivän koittaessa hän kutsui luokseen opetuslapsensa ja valitsi heistä kaksitoista, jotka nimesi apostoleiksi. Nämä olivat Simon, jolle hän antoi myös nimen Pietari, tämän veli Andreas, Jaakob ja Johannes, Filippus, Bartolomeus, Matteus, Tuomas ja Jaakob Alfeuksen poika, Simon, jota kutsuttiin Kiivailijaksi, Juudas Jaakobin poika ja Juudas Iskariot, josta tuli kavaltaja.

Bartolomeos syntyi Galilean Kanaassa ja hänen kerrotaan saarnanneen evankeliumia yhdessä apostoli Filippuksen kanssa Syyriassa ja Lähi-Idässä. Hän kärsi marttyyri kuoleman perimätiedon mukaan Armeniassa, missä apostoli Bartolomeos nyljettiin ja ristiinnaulittiin.

Hänen muistopäivänsä on Suomen ortodoksisessa kirkossa 11. päivä kesäkuuta (yhdessä pyhän apostoli Barnabaan kanssa) ja elokuun 25. päivänä (pyhäinjäännöksien siirtopäivä).

Todennäköisesti Bartolomeos on myös sama apostoli Natanael, jota muistellaan joissakin paikalliskirkoissa 22. päivänä huhtikuuta yhdessä 70 apostolin joukkoon kuuluvien evankelista Luukaksen ja apostoli Klemensin kanssa.

HAP

Muistopäivät

  • 11. kesäkuuta ja 25. elokuuta.

Katso myös

Aiheesta muualla