Toiminnot

Fotine Samarialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Kristus kohtaa samarialaisen naisen
Kuva © Pyykkönen
Pyhä Fotine Samarialainen tapaa kaivolla Kristuksen
Kuva: Wikipedia

Pyhä Fotine Samarialainen (joissakin lähteissä Fotini sekä Fotina) on se sama samarialainen nainen, jonka Kristus kohtasi Sykarin kaupungin lähistöllä olevalla kaivolla.

Fotine Raamatussa

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, kun Kristus pyysi häneltä juotavaa:

(Joh.4:6-7)
Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Oli keskipäivä, noin kuudes tunti. Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: "Anna minun juoda astiastasi."

Kun nainen hämmästeli, miten juutalainen voi puhua samarialaiselle eikä hyljeksinyt hänen astiaansa, Kristus alkoi puhua Fotinelle elävästä vedestä:

(Joh.4:13-14)
"Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä."

Puheillaan Kristus antoi Fotinen ymmärtää, että hän tuntee tämän elämän täysin. Silloin Fotine luuli Jeesuksen olevan profeetta ja hän halusi tietää, kumpi on parempi rukouspaikka samarialaisten Garisim vai juutalaisten Jerusalem. Jeesus vastasi hänelle:

(Joh.4:21-24)
"Usko minua, nainen: tulee aika, jolloin ette rukoile Isää tällä vuorella ettekä Jerusalemissa. Te kumarratte sellaista, mitä ette tunne, mutta me kumarramme häntä, jonka tunnemme, sillä pelastaja nousee juutalaisten keskuudesta. Tulee aika -- ja se on jo nyt -- jolloin kaikki oikeat rukoilijat rukoilevat Isää hengessä ja totuudessa. Sellaisia rukoilijoita Isä tahtoo. Jumala on henki, ja siksi niiden, jotka häntä rukoilevat, tulee rukoilla hengessä ja totuudessa."

Silloin nainen sanoi: "Minä tiedän kyllä, että Messias tulee." -- Messias tarkoittaa Kristusta. -- "Kun hän tulee, hän ilmoittaa meille kaiken." Jeesus sanoi: "Minä se olen, minä, joka tässä puhun kanssasi."

Kaste

Helluntain jälkeen Fotine, hänen kaksi poikaansa, Viktor (myöhemmin Fotios) ja Joses sekä viisi sisartaan, Anatola, Fota, Fotis, Paraskeva ja Kyriake, kastettiin kristityiksi ja he kulkivat apostolien mukana saarnaamassa ja levittämässä kristinuskoa.

Marttyyrikuolema

Fotinen kuolemaan liittyy monenlaisia legendoja, mutta perimätiedon mukaan hän kärsi marttyyrikuoleman Roomassa, jonne hän oli tullut pian sen jälkeen, kun apostolit Pietari ja Paavali oli surmattu. Myös hänen vanhin poikansa, joka palveli Rooman sotajoukoissa, surmattiin uskonsa tähden. (Kts.-> Samarialaisen naisen sunnuntai)

Venäläinen Fotine

Venäjällä pyhä Fotine tunnetaan nimellä pyhä Svetlana, joka tarkoittaa valoisaa aivan kuten Fotinekin. Slaavilaisessa traditiossa hänen muistopäivänsä on maaliskuun 20. päivä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko Suomessa ja muualla maailmassa muistelee pyhää marttyyri Fotine Samarialaista aina vuosittain 26. helmikuuta. Pyhää Fotinea pidetään joissain paikalliskirkoissa silmäsairauksien parantajana.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 3.sävelmä

Sinä olit Pyhän Hengen valaisema | ja Kristuksen armovirtojen uudistama. | Juotuasi pelastuksen vettä | sinä et enää janonut. | Oi suuri marttyyri Fotine, | apostoleinvertainen ||rukoile Kristukselta, meidän Jumalaltamme sielujemme pelastusta.

Kontakki, 3.sävelmä

Tänään Fotine, joka on marttyyrien kunnian huippu | astuu taivaaseen. | Hän kutsuu kaikkia osallistumaan hänen armostaan | Jumalan kunniassa. | Siksi ylistäkäämme kaikki häntä uskolle sopivalla tavalla.

Katso myös