Toiminnot

Gerasim Permiläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Gerasim toimi komien (syrjäänien) piispana pian komien valistajan pyhän Stefan Permiläisen (muistopv 26.4.) jälkeen 1400-luvulla. Hänet valittiin Permin piispaksi joskus vuoden 1416 tienoilla. Siihen aikaan vain osa syrjääneistä oli käännytetty kristityiksi.

Pyhä Gerasim johti laumaansa novgorodilaisten ja pakanallisten mansien (vogulien) herkeämättömien hyökkäyksien aikana. Hiippakunta tarvitsi usein tukea uskonsa säilyttämisessä noina vaikeina aikoina. Hän meni muun muassa mansien leiriin, kehoittaen heitä lopettamaan puolustuskyvyttömien Permin kristittyjen ryöstely. Eräällä tällaisella retkellään vuonna 1441 hänet murhasi kasvatettavakseen ottamansa mansi, joka perimätiedon mukaan kuristi pyhän Gerasimin hänen omaan omoforiinsa pakanasamaanin yllytyksestä.

Muistopäivä

Pyhä Gerasim haudattiin Jumalansynnyttäjän ilmestyksen kirkkoon Ust-Vymin kylässä lähellä Jarengan kaupunkia Vytšegda-joen varrella. Pyhää Gerasimia muistellaan ortodoksisessa kirkossa yhdessä Permin toisten piispojen Pitrimin ja Joonan kanssa heidän apostolisesta työstään ja aktiivisuudestaan komien (syrjäänien) parissa tammikuun 29. päivänä. Hänen omaa muistopäiväänsä vietetään eräissä paikalliskirkoissa myös tammikuun 24. päivänä, hänen kuolinpäivänään.

Tämän lisäksi Karjalan valistajiin luettavaa pyhää Gerasimia muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina vuosittain lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

HAP

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - tammikuu
    • Pyhät Gerasim, Pitirim ja Joona, Permin piispat ss. 460 - 462

Syrjäänit (lainaus suomalaisesta wikipediasta):

Komit eli syrjäänit ja komipermjakit ovat Jäämereen laskevien suurten jokien varsilla Ural-vuoriston länsipuolella eläviä suomalais-ugrilaisia ihmisiä. Komisyrjäänit elävät pääasiassa Komin tasavallassa, mutta myös Kuolan niemimaalla, Arkangelin alueella ja Uralin itäpuolella Länsi-Siperiassa. Komisyrjäänejä on noin 345 000 henkeä.

Omaa kieltään puhuvat komipermjakkeja on noin 152 000 henkeä. He asuvat pääasiassa Komin tasavallan eteläpuolella Permin Komin piirikunnassa. Permi-nimitys liittyy käsitteesen Perman alue. Usein on spekuloitu, että skandinaavissa saagoissa mainitulla Bjarmian maalla ja sen bjarmeiksi kutsutuilla asukkailla oli jokin yhteys Permaan ja permiläisiin. (kts. koko. artikkeli)

Vogulit

Mansit eli vogulit ovat suomalais-ugrilainen kansa, joka kuuluu sen ugrilaiseen haaraan. Sen lähimpiä sukukieliä ovat hanti ja unkari. Mansin kielen taitajia kutsutaan manseiksi tosin myös vanhempi vogulit -termikin on käytössä. Mansia puhutaan Hanti-Mansian autonomisessa piirikunnassa Ob-joen varren kylissä ja Sverdlovskin alueella Venäjällä.

Perm (lainaus suomalaisesta wikipediasta):

Perm on entinen kuvernementti Venäjällä Itä-Euroopassa ja Luoteis-Aasiassa Uralvuoriston molemmin puolin. Kuvernementin pinta-ala oli 188 335 km² ja vuonna 1923 siellä oli 1 967 044 asukasta. Kuvernementin pääkaupunki oli Perm.

Permin kuvernementti oli perustettu Perman eteläosaan, alueelle joka alun perin oli ollut komien eli syrjäänien ja mansien eli vogulien asuinaluetta. Permin kuvernementti liitettiin 1920-luvulla Uralin alueeseen. Nykyisin sen alue kuuluu pääasiassa Permin aluepiiriin ja Sverdlovskin alueeseen. (kts. koko artikkeli)

Perm perustettiin 17. toukokuuta 1723 ja siitä tuli kaupunki 1781. Perm oli aikoinaan laajan Permin kuvernementin pääkaupunki. Vuonna 1940 Perm yhdistettiin läheisen Molotovilikan kaupungin kanssa ja sen nimeksi tuli Molotov. Vuodesta 1957 kaupungin nimenä on ollut jälleen Perm.