Toiminnot

Gerasimos Jordanilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Gerasimos Jordanilainen
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä Gerasimos Jordanilainen syntyi Lyykiassa Vähässä-Aasiassa joskus 300-luvun lopulla. Jo varhaisista nuoruusvuosistaan saakka hän osoitti suurta hurskautta, ja siksi hän vetäytyi varhain luostariin Thebaisin erämaahan Egyptiin. 400-luvun puolenvälin tienoilla hän siirtyi sieltä munkkina Palestiinaan ja Jordaniaan, jonne hän perusti luostarin Jordan-joen rannalle.

Harharetki monofysitismiin

Monofysiittiset harhaoppiset Eutykhes ja Dioscorus houkuttelivat pyhittäjä Gerasimoksen kannattamaan oppiaan, joka korosti Kristuksen jumaluutta hänen ihmisyytensä kustannuksella. Apuna tässä harhaopin levittämisessä oli myös kavaluudella Jerusalemin piispaksi noussut Theodosios.

Pyhä Euthymios Suuri (muistopv. 20.1.) sai kuitenkin Gerasimoksen toisiin ajatuksiin ja ohjasi hänet pois harhaopin pauloista, kun Gerasimos vieraili hänen luonaan vuoden 453 tienoilla. Gerasimos ja Euthymios pitivät yhteyttä säännöllisesti, ja Euthymios lähetti hänelle oppilaaksi muun muassa nuoren Kyriakoksen, joka tunnettiin myöhemmin nimellä pyhittäjä Kyriakos Erakko (muistopv. 29.9.).

Tiukka luostarikuri

Gerasimos noudatti luostarissaan tiukkaa luostarikuria. Hän ja luostarin munkit viettivät viisi päivää viikossa yksinäisyydessä tehden käsitöitä ja rukoillen. Näinä päivinä erämaan asukkaat eivät syöneet keitettyä ruokaa eivätkä sytyttäneet tulta, vaan käyttivät ravintonaan kuivaa leipää, juuria ja vettä.

Lauantaina ja sunnuntaina kaikki kilvoittelijat kokoontuivat luostariin jumalalliseen liturgiaan ja nauttimaan Pyhän Ehtoollisen. Iltapäivällä oli tarjolla hieman ruokaa, jonka jälkeen erämaan asukkaat palasivat omiin keljoihinsa. Jokaisella oli vai yksi vaatekerta vanhoja vaatteita, joita he pitivät aina ja jopa nukkuivat ne päällään keljassa lattialla maton päällä. He eivät koskaan lukinneet keljojaan, vaikka eipä siellä paljoa varastettavaa olisi ollutkaan.

Suuri askeetti

Pyhä Gerasimos saavutti kilvoittelussaan varsin korkean tason. Suuren paaston aikaan hän ei syönyt oikeastaan paljon mitään ennen Kristuksen ylösnousemuksen päivää, jolloin hän osallistui Pyhään mysteerioon. Mukaansa erämaahan suuren paaston aikana pyhittäjä Gerasimos otti oppilaansa, edellä mainitun pyhän Kyriakoksen.

Kun pyhä Euthymios Suuri kuoli vuonna 473, Gerasimos näki unta, että enkelit kantoivat Euthymioksen sielun Taivaaseen. Gerasimos lähti heti Kyriakoksen kanssa pyhän Euthymioksen luostariin, missä hän osallistui ruumiin siunaukseen.

Gerasimos ja leijona

Pyhittäjä Gerasimokseen liitetään usein ikoneissa leijona. Se perustuu tarinaan, jonka mukaan Gerasimos tavatessaan kerran Jordanin rannalla kivusta karjuvan leijonan hoiti sen terveeksi ottamalla pois piikin sen tassusta ja hoitamalla sen kuntoon. Leijona seurasi sen jälkeen Gerasimosta kaikkialle, ja pyhittäjä alkoi ruokkia sitä ja antaa sille erilaisia tehtäviä. Myöhemmin leijonaa alettiin jopa kutsua nimellä Jordan.

Pyhittäjän kuolema

Pyhittäjä Gerasimos nukkui pois rauhassa vuonna 475 veljiensä ja opetuslastensa seurassa. Kuoleman hetkellä leijona ei ollut luostarissa, ja palattuaan se etsi pyhittäjää joka paikasta. Vasta haudalle vienti sai sen ymmärtämään, että Gerasimos oli kuollut. Surusta karjahtaen myös leijona kuoli haudalle ja haudattiin lähistölle. Siksi pyhittäjä Gerasimoksen ikoniin on kuvattu usein leijona hänen jalkojensa juurelle.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Gerasimos Jordanilaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään maaliskuun 4. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 1.säv.

Erämaan asukas ja enkeli lihassa, sinä ilmestyit meille ihmeidentekijänä. Oi jumalankantaja isä Gerasimos, paastoten, valvoen ja rukouksessa seisoen sinä saavutit taivaalliset lahjat. Sinä parannat sairaat ja niiden sielut, jotka luoksesi saapuvat uskosi vuoksi. Kunnia Hänelle, joka antoi sinulle voiman. Kunnia Hänelle, joka sinut kruunasi. Kunnia Hänelle, joka kauttasi parannusta vuodattaa kaikille.

Kontakki, 2.säv.

Sinä varustauduit sielun puhtauden jumalallisilla aseilla | ja ottaen lujasti käteesi rukoustesi keihään lävistit sillä pahojen henkien joukot. || Oi isämme Gerasimos, rukoile lakkaamatta meidän kaikkien puolesta.

Katso myös