Toiminnot

Helena Konstantinopolilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Helena
Foto © Pyykkönen
Kunniallisen ja eläväksitekevän
ristin ylentäminen -ikonissa
oikealla pyhät apostoleinvertaiset keisari Konstantinos ja äitinsä Helena
Kuva © Pyykkönen
Pyhät apostoleinvertaiset keisari Konstantinos ja äitinsä Helena
Foto © Pyykkönen
Pyhät apostoleinvertaiset keisari Konstantinos ja äitinsä Helena
Foto © Pyykkönen

Pyhä Helena eli Flavia Iulia Helena Augusta oli Rooman keisari Constantinos I Chloruksen (n. 250 – 306) ensimmäinen vaimo ja Konstantinos Suuren (n. 272 – 337) äiti. Hän eli noin vuosina 248 - 329. Hänet tunnetaan myös nimellä pyhä Helena Konstantinopolilainen. Hänen syntymäpaikkaansa ei tiedetä varmuudella, mutta jotkut tutkijat arvelevat sen olleen Derpanumissa, Bithyniassa Vähässä-Aasiassa, jossa hän kasvoi ja varttui aikuiseksi. Hänen poikansa nimitti synnyinkaupungin myöhemmin äitinsä mukaan Helenopolikseksi.

Merkittävä nainen hovissa

Keisari erosi Helenasta noin vuoden 290 tienoilla ja hän meni toisen kerran naimisiin, nyt keisari Maximianoksen tytärpuolen, Theodoran, kanssa. Helena ei avioitunut uudelleen, vaan asui lähellä poikaansa. Kun Helenan pojasta Konstantinoksesta tuli keisari, hänen äitinsä asema kasvoi todella suureksi keisarin hovissa.

Pyhiinvaelluksia ja reliikkejä sekä kirkkoja

Pyhä Helena teki paljon pyhiinvaellusmatkoja ja toi näiltä matkoiltaan Konstantinopoliin paljon reliikkejä, pyhäinjäännöksiä. Hänen on sanottu löytäneen Jerusalemiin tehdyllä pyhiinvaellusmatkallaan myös Jeesuksen ristiinnaulitsemisristin, jonka osia hän toi mukanaan kuten myös osia Jeesuksen tunikasta, pitkästä paidan tyylisestä vaatekappaleesta.

Matkoillaan hän myös rakennutti kirkkoja pyhille paikoille muun muassa palavan pensaan paikalle Egyptiin ja kappelin pyhän Katariinan luostariin Siinaille.

Kanonisaatio

Ortodoksien lisäksi pyhä Helena on kanonisoitu myös roomalaiskatolisessa kirkossa

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Helenaa yhtä aikaa hänen poikansa pyhän keisari Konstantinos Suuren kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään toukokuun 21. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Apostoleinvertaiset Konstantinos ja Helena

Tropari, 8. säv.

Nähtyäsi taivaassa ristin merkin, | ja apostoli Paavalin tavoin otettuasi vastaan kutsun korkeudesta, eikä ihmisiltä, | sinut asetettiin apostoliksi kuninkaiden joukossa ja hallitsijaksi keisarilliseen kaupunkiin, || jossa rauha säilyy Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden.

Kontakki, 3. säv.

Äitinsä Helenan kanssa Konstantinos tuo tänään | kunniallisen Ristin valon häpeäksi uskottomille, | aseeksi oikeauskoisille kristityille vihollisia vastaan, || sillä se on julistus meille suuresta ja peljättävästä merkistä taistelussa.

Minea

Katso myös