Toiminnot

Jyväskylän ortodoksinen kirkko

Kohteesta Ortodoksi.net

Jyväskylän kirkkosali remontin jälkeen.
Kuva © Aleksander Roszczenko.
Jyväskylän Kristuksen ylösnousemisen kirkko.
Kuva © Hannu Pyykkönen.


Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan Jyväskylässä sijaitseva pääkirkko, Kristuksen ylösnousemisen kirkko (rak. 1953–54), oli en­simmäinen Suomeen pystytetty jälleenrakennuskauden ortodoksinen kirkko. Kristuksen ylösnousemuksel­le pyhitetyn kirkon vihkiäisissä 3.10.1954 ikonostaasi oli vielä keskeneräinen.

Kirkkorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Toivo Paatela. Jälleenrakennustoimikunta oli toivonut häneltä ortodoksiseen perinteeseen pohjautuvan pienen kirkon tyyppipiirrustukset. Vaikkei suunnitelmat olleetkaan varsinaiset bysanttilaisen perinteen mukaiset, niin sekä kirkkohallitus että rakennushallitus hyväksyivät piirrokset.

Kirkko on tiilinen pitkäkirkko, jonka sisäänkäyntiä koristaa kellotorni. Kirkon alttarin puoleinen pääty on katoksella kytketty pappilarakennukseen. Uusi seurakuntakeskus valmistui kirkon ja pappilan viereen vuonna 1995.

Ikonostaasin ikonien hopea­riisat on evakuoitu Käkisalmen Neitsyt Marian syntymän kirkosta. Ikonit niihin on maalannut Tito Colliander. Alttariin on sijoitettu myös Petros Sasakin Pyhän ehtoollisen asettaminen (1989). Pyhäkössä on myös Jyrki Poudalta kirkon 50-vuotisjuhlien kunniaksi tilattu kookas kahdentoista suuren juhlan ikonisarja, joka valmistui vuonna 2004.

Soili Mustapää 1/2013

Kirkko on osoitteessa:
Jyväskylä, Rajakatu 39

Katso myös muiden suomalaisten kirkkorakennusten kuvia -> Suomalaisia ortodoksisia kirkkorakennuksia.