Toiminnot

Kanttorin käsikirja

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Jyrki Härkönen: Kanttorin käsikirja - Lyhyt typikon-opas kliirosseille
ISBN 978-952-5870-25-1
Julkaisija ja kustantaja: Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto (OKJ) / Maahenki Oy
Julkaisuajankohta: tammikuu 2011
Sivumäärä: 79 sivua
Koko: 220 mm x 190 mm
Sidos: sidottu / pehmytkantinen

Kustantajan esittelyteksti:

Ortodoksisen kirkon jumalanpalveluskäytäntöä ohjaa typikon. Se selittää jumalanpalvelusten toimittamisen periaatteita ja kirkkovuoden jumalanpalvelusjärjestykseen tuomia poikkeuksia. Tämä lyhyt typikon-opas on tarkoitettu ensisijaisesti kanttoreita, laulajia ja lukijoita varten.


Varsinainen typikon on laaja teos, noin tuhat sivua käsittävä kokonaisuus, jota ei vielä ole julkaistu suomeksi. Tiettävästi jonkin typikonin suomentaminen on tällä hetkellä (1.2011) työn alla. Ohjeet jumalanpalvelusten toimittamiseen löytyvät muista papiston käyttämistä ohjekirjoista ja käsikirjoista. Kirjat on kuitenkin tehty enemmän papeille kuin kanttoreille. Siksi kirjan kokoajan mukaan tätä nyt julkaistua käsikirjaa tarvitaan.

Kirja on tarkoitettu kanttoreille ja lukijoille, joiden pitää oikeilla veisu- ja rukousvalinnoilla huolehtia jumalanpalvelusten sujumisesta oikein ja ohjeiden mukaisesti. Käsikirjan ohjeet on laatinut arkkipiispa Leon teologinen sihteeri, ylidiakoni Jyrki Härkönen maassamme noudatettujen vakiintuneiden tapojen mukaan. Härkösellä on myös kanttorin koulutus.

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on hyväksynyt tämän kirjan julkaisemisen 7.10.2010.

Hannu Pyykkönen
27.1.2011

Sisällysluettelo