Toiminnot

Prokimeni

Kohteesta Ortodoksi.net

Prokimeni (kreikaksi: προκείμενον / prokimenon, puheena oleva, venäjäksi: прокимен) on psalmien jakeista muodostuva juhlan tai kyseisen päivän sisältöä kuvaava jumalanpalveluksessa luettava teksti. Prokimeni voi myös kuvata sen jälkeen luettava muun jumalanpalvelustekstin (parimian, epistolan tai evankeliumin) keskeistä sanomaa.

Prokimenia seuraavat liitelauselmina psalmin jakeita, joita voi olla tilanteesta riippuen yksi tai useampia ja ne täydentävät prokimenissa ilmaistua sanomaa.

Jumalanpalveluksessa lukija lausuu prokimenin ja kuoro toistaa sen laulamalla heti prokimenin ja liitelauselmien jälkeen toistaen aina alkuperäisen alussa luetun prokimenin. Tämä vaihe päättyy siihen, että lukija lukee prokimenin alkuosan ja kuoro laulaa sen loppuosan.

Suureksi prokimeniksi nimitetään sellaista prokimenia, jossa on neljä liitelausetta ja se lausutaan Herran suurien juhlien aattoina ja juhlapäivinä sekä suurta paastoa edeltävän viikon ehtoopalveluksissa ja suuren paaston sunnuntaiden ehtoopalveluksissa (ei kuitenkaan palmusunnuntaina). Suuri prokimeni laustaan myös lauantaisin ehtoopalveluksessa.

HAP