Toiminnot

Kirjeitä Athosvuorelta (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Joosef Hesykasti: Kirjeitä Athosvuorelta – Vanhus Joosef Hesykastin opetuksia munkeille, nunnille ja maallikoille
ISBN 978-952-5195-50-8
Julkaisija/kustantaja: Valamon luostari-> osta
Julkaisuajankohta: Huhtikuu 2018
Sivumäärä: 424
Koko: 205 x 140 mm
Sidos: sidottu / kovakantinen


Viime vuosina on julkaistu useita ortodoksisten vanhusten ja ohjaajien kirjeitä, puheita ja opetuksia sisältäviä kirjoja. Kyseessä ovat usein olleet kreikkalaiset ja venäläiset ohjaajavanhukset, joista useat on sitten kanonisoitu tai tullaan mahdollisesti tulevaisuudessa kanonisoimaan pyhien joukkoon kuuluviksi. Vanhus Joosefia ei ole vielä kuitenkaan kanonisoitu. Hänen opetuksiaan on nyt julkaistu suomeksi paksu kirjallinen Valamon luostarin toimesta.

Kirjeissään Joosef Hesykasti vastaa mm. nuorukaiselle, joka kysyy Jeesuksen rukouksesta tai kirjoittaa kirjeen hengelliseen taisteluun valmistautuvalle munkille. Kirjeet sisältävät oivallisia, maanläheisiä ja ortodoksisesta perinteestä voimansa saavia opetuksia, joista useat on kiteytetty kirjassa jo kirjeen otsikkoon, kuten esim. "Älä koskaan yritä olla oikeassa, koska silloin olisit väärässä".

Kirjeissään vanhus Joosef luo toivoa ja rakkautta kirjeen saajille ja sitä kautta nyt meille kaikille: "Älä joudu epätoivoon langetessasi vaan nouse ylös" tai "Älä ole toivoton! Näitä asioita tapahtuu kaikille."

Vaikka välillä - huomioiden, että kirja on kirjoitettu myös luostareissa asuville munkeille ja nunnille - hän toteaa: "Lapseni, tämä maailma on täynnä turhuutta" silti hän usein ja toistuvasti sanoo kaikille, myös meille maallikoille, "Mitä enemmän rakastat, sitä enemmän sinua rakastetaan".

Paksu kirja on hyvää matkalukemista elämänmatkallamme, mutta myös tavanomaisesti matkustessamme, sillä kirja sisältää yli kahdeksankymmentä erillistä opettavaa ja ohjaavaa kirjettä, joita voi myös lukea välillä kirja pois laittaen ja siihen uudelleen palaten. Ja samalla voimme vanhus Joosefia siteeraten muistaa, että "Pitkälle voi päästä ilman kovaa kilvoitteluakin."

Ortodoksi.net / HAP
12.4.2018


Kirjan kustantajan esittelytekstiä:

Vanhus Joosef Hesykasti oli merkittävimpiä 1900-luvun Athos-vuoren kilvoittelijoita. Hän syntyi v. 1897 Paroksen saarella, ja sai kasteessa nimekseen Franciscos. Hän kiinnostui jo nuorena pyhien isien elämäkerroista, ja niiden myötä hänessä heräsi voimakas halu päästä itse kilvoittelemaan ihailemiensa askeetikkojen tavoin. Eri vaiheiden jälkeen Franciscos lähtikin jo hieman yli 20-vuotiaana Athos-vuorelle, kilvoitellen siellä aluksi muutamien kokeneiden hengellisten isien ohjauksessa, ja myöhemmin itse munkiksi vihittynä monien nuorempien kilvoittelijoiden oppaana ja ohjaajana.

Vanhus Joosef eli Jumalan läsnäolossa ja saavutti suuren nöyryyden, mutta syvällisen hengellisen viisauden ja armon kokemusten hintana oli uskomattoman kova ruumiin ja hengen kilvoitus. Hän oli äärimmäisen ankara itseään kohtaan, mutta ohjattavilleen lempeä ja ymmärtävä, viimeiseen asti heitä esirukouksissaan ja neuvoissaan puolustaen ja hoivaten, kuten hänen nyt julkaistavista kirjeistään käy ilmi. Vanhus Joosef kuoli Athos-vuoren Uudella skiitalla Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen juhlapäivänä 15.8.1959.

On sanottu, että kilvoituselämän elpyminen Pyhällä vuorella etenkin 1990-luvun lopulla oli pitkälti vanhus Joosefin opetusten ja hänen seuraajiensa vaikutusta. Hänen perintönsä ulottuu myös Pohjois-Amerikkaan, jossa hänen opetuksiaan seuraten on perustettu jo useita luostareita. Vanhus Joosef rakasti hiljaisuutta ja rukousta, ollen siten esimerkkinä ja innoittajana tuhansille muille, jotka hänen jälkeensä ovat Athos-vuorella ja ympäri maailmaa jatkaneet omaa kilvoitustaan Jeesuksen rukouksen ja hesykasmin hengessä.

Sisällysluettelo

 • Esipuhe (Arkkimandriitta Efraim, Pyhän vuoren Pyhän Filotheoksen luostarin edellinen igumeni)
 • Johdanto (Konstantin Kavarnos)
 • Ensimmäinen osa – Kirjeitä munkeille ja nunnille sekä maallikoille
  • 81 erillistä kirjettä
 • Toinen osa – Kirje eräälle hesykastierakolle (82. kirje)
  • Esipuhe
  • 12 lukua
  • Loppusanat
 • Sanasto
 • Kuvaliite