Toiminnot

Munkki Simon (Valamo)

Kohteesta Ortodoksi.net

Valamon hautausmaan opaskartta.
(Kartta © Valamon luostari)
(Kuva suurenee hiirellä klikkaamalla)

Ortodoksi.net aloittaa uuden tekstikokoelman sivuillaan. Sarjassa julkaistaan kuvia ja tekstejä suomalaisten luostarien asukkaista menneiltä vuosikymmeniltä. Kyseessä on sekä Valamon, Lintulan ja Konevitsan että jossain määrin myös mahdollisesti Petsamon luostarin asukkaitten lyhyitä elämäkertoja kuvien kera, mikäli kuvia suinkin löytyy. Joissain tapauksessa kuvina käytetään muita tuon ajan kuvia, joista ei ole selvinnyt kuvassa olevien henkilöiden nimet. Silloin kuvaan on merkitty maininta kuvituskuvasta.

Kuvat ovat peräisin Valamon luostarin kuvakokoelmista ja Aamun Koitto-lehdistä sekä yksityisistä kokoelmista ja kuvan lähde mainitaan kuvan yhteydessä. Tekstit sen sijaan ovat peräisin erilaisista kirjallisista lähteistä – sekä painetuista että painamattomista – ja mahdollisuuksien mukaan lähden mainitaan tekstin yhteydessä.

Henkilöhistorioita julkaistaan satunnaisessa järjestyksessä ja mikäli historia (teksti) on lyhyt, niitä voidaan julkaista useammasta henkilöstä samassa julkaisussa.

Munkki Simon

(s. 1872 ja kuoli 74-vuotiaana 1946)

Munkki Simon (Sergei Aladin). 1872-1946.
(Kuva © Valamon luostari)

Munkki Simon oli siviilinimeltään Sergei Aladin ja hän kuului mm. Haminassa vaikuttaneeseen maineikkaaseen Aladinin suomalais-venäläiseen kauppiassukuun, joka 1800-luvulla saapui Suomeen Jaroslavin alueelta Venäjältä ja jonka maineikkain kauppias lienee ollut Haminassa vaikuttanut Konstantin Aladin (kts. Geni) – sekä isä, että poika olivat samannimisiä. Munkki Simonin suhde Konstantiniin ei ole vielä selvillä.

Sergei – ollessaan vielä maallikkona maailmassa – toimi hedelmäkauppiaana sekä Helsingissä että Sortavalassa, mutta kärsi konkurssin, mistä syystä hän sitten muutti Laatokan Valamoon. Luostarissa hän toimi 1930-luvulla mm. Uuden Jerusalemin skiitan (sivuluostarin) isäntänä.

Luostarissa ollessaan hän menetti sairauden vuoksi näkönsä kokonaan ja siitä syystä oli varsin pessimistinen elämänasenteeltaan. Opettaja Juha Järvinen kirjoittaa tutkielmassaan Valamon luostarin hautausmaalle haudatuista luostariasukkaista munkki Simonin sanoneen: ”Sä oot vielä nuori, voi olla, pääset takaisin Valamoon. Mä oon niin vanha, sairas, et en mä visiin usko, et me vois koskaan päästä takaisin sinne. On vissiin parempi, kun saa kuolla täällä hiljakseen.”

Valamon hautausmaan veljestön hautaristirivistöä Johanneksen tšasounan suunnasta katsottuna.
(Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen)

Munkki Simon kuoli Heinäveden Valamon luostarissa vuonna 1946 74 vuoden ikäisenä ja hänet on haudattu Valamon luostarin hautausmaalle kuusitien portilta katsottuna oikeanpuoleiseen (tšasounan puoleiseen) osaan hautausmaata sen neljänteen riviin lähelle yllä olevaan karttaan merkittyä skeemapappismunkki Jefremin hautaa.

Ortodoksi.net / HAP


Sarja "Luostarien asukkaita":

 1. Munkki Simon (Valamo)
 2. Igumeni Mavriki (Konevitsa)
 3. Damaskin (igumeni) (Valamo)
 4. Gabriel (igumeni) (Valamo)
 5. Iisakij arkkimandriitta (Valamo)
 6. Innokenti (igumeni) (Valamo)
 7. Jefrem, skeemapappismunkki (Valamo)
 8. Joakim munkki (Valamo)
 9. Johannes (pyhittäjä) (Valamo)
 10. Mavriki (Valamon igumeni)
 11. Nazari Valamolainen
 12. Pavlin (igumeni) (Valamo)
 13. Savva, pappismunkki (Valamo)
 14. AK: Igumeni Hariton (Valamo)