Toiminnot

Ohridin prologi

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi

Ohridin prologi (esipuhe) on julkaisu, joka on painettu kahdessa osassa ja joka on kokoelma yksittäisiä pyhien elämäkertoja. Ohridin prologi (Охридски Пролог / Ohridski Prolog) on pyhän serbialaisen piispan Nikolaj Velimirovićin (Николај Велимировић ) teos. Hän eli vuosina 1880 – 1956. Serbian ortodoksinen kirkko kanonisoi hänet vuonna 2003.

Kirjoitukset on järjestetty teoksessa yksittäisten pyhien muistopäivien mukaisessa järjestyksessä. Teoksessa on mukana myös hymnejä, pohdiskeluja ja opetuspuheita, jotka liittyvät tiettyihin pyhiin. Alun perin teos on kirjoitettu serbiaksi, mutta se on nykyään saatavissa myös erikielisinä käännöksinä (ei vielä kuitenkaan suomeksi). Kirjoittajaa, pyhää Nikolaita, kutsutaan usein Serbian ”Krysostomokseksi” (Kultasuuksi).

Pyhä Nikolai kirjoitti Ohridin prologin vuoden 1928 aikana, kun hän oli Serbiassa. Hän käytti apunaan alkuperäisiä vanhoja hagiografisia kirjoituksia.

Englanninkielinen on-line versio prologista löytyy internetistä Serbian ortodoksisen kirkon Länsi-Amerikan hiippakunnan osoitteesta: www.westsrbdio.org/prolog/my.html

HAP