Toiminnot

Ortodoksisesta uskosta, poisjätetty luku 33

Kohteesta Ortodoksi.net

Luvun 33 johdantosanat

Cleopa Ilie
(kuva © Hannu Pyykkönen)

Kirjan kääntäjän alkusanat

Kirjan "Ortodoksisesta uskosta" kansi
Arkkimandriitta Ilie Cleopan kirjan "Ortodoksisesta uskosta" julkaisi suomeksi Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestö vuonna 2005. Kustantajan esipuheessa on perusteltu tämän kirjan viimeisen luvun 33 poisjättämistä, enkä minäkään pannut vastaan aktiivisesti - sillä perusteella, että se joka maksaa, määrää myös musiikin.

Poikani välityksellä sain kirjan julkaisemisen aikoihin arkkipiispa Leolta viestin, että tämän luvun voisi julkaista erillisenä, mutta jäin odottamaan sopivaa hetkeä. En tiedä, onko tämä nyt sopivampi, mutta kun pääsiäisen ajankohtien ero tänä vuonna 2013 on maksimissaan, niin voihan tätäkin asiaa pohdiskella.

Cleopan tekstissä huomioni kiintyy erityisesti siihen pikkutarkkuuteen, millä hän asioita esittää. Viittaukset Neamţsin luostarin Pedalioniin ovat myös varsin mielenkiintoisia. (Silloin ei numeroitu sivuja vaan lehdet!) Joku tutkija saattaisi kiinnostua monista artikkeliin sisältyvistä lähdeviitteistä ja lähteä tutkimaan yksityiskohtia tarkemmin.

Myös viittaukset Konstantinopolin panortodoksiseen kokoukseen vuonna 1923 ja siellä hyväksyttyyn "meletiaaniseen" kalenteriin (vaikka tätä nimitystä Cleopa ei käytä) ovat myös mielenkiintoisia ja liittyvät välittömästi oman kirkkomme historiaan ja autonomia-tomoksemme antamiseen, jota tänä vuonna juhlimme.

Ajattelin jossakin vaiheessa tätä tekstiä nyt lukiessani, että lukuun ympätyt kysymykset "Herran armeijasta" ja ehtoolliseen osallistumisesta voisi jättää poiskin, mutta kun ne ovat niin lyhyitä ja kuuluvat alkutekstiin, en sittenkään haluaisi "syyllistyä" toistamiseen Cleopan tekstin pilkkomiseen. Teksti sellaisena kuin se on, on jotenkin niin "herttaisen romanialainen" ja tekee kyllä oikeutta isä Cleopan persoonallisuudelle ja muistolle.

Bukarestissa 10.3.2013

isä Matti Sidoroff

Luku 33

Julkaisijan alkusanat

Ortodoksi.net julkaisee poisjätetyn arkkimandriitta Ilie Cleopan tekstin ensin kolmessa osassa, joista jokainen käsittelee yhtä otsikossa mainituista asioista: kalentereita, "Herran armeijaa" ja Ehtoolliseen osallistumista. Luvut julkaistaan noin viikon välein ja kun kaikki kolme osaa on julkaistu, koko luku 33 julkaistaan vielä yhtenä kokonaisuutena pdf-tiedostona. Koska asia on juuri tähän ajankohtaan - pian tulevan pääsiäisen läheisyyteen ja vanhan sekä uuden kalenterin suureen ajalliseen eroon liittyen todella ajankohtainen - kaikki osat tulevat julki ennen pääsiäistä 2013 ja koottuna koko osa heti pääsiäisen jälkeen.

Ortodoksi.netin ylläpito kiittää isä Mattia tästä merkittävästä kulttuurityöstä, tekstin kääntämisestä romaniasta suomeksi ja poisjätetyn mielenkiintoisen tekstin luovuttamisesta julkisuuteen kaikkien luettavaksi.

Hannu Pyykkönen