Toiminnot

Syyrialais-malankarilainen ortodoksinen kirkko

Kohteesta Ortodoksi.net

17.vuosisadalle asti syyrialainen patriarkaatti kuului autonomisena kirkkona Intiaan. Tätä osaa kirkosta nimitetään nykyään syyrialais-malankaralaiseksi ortodoksiseksi kirkoksi mutta nimitystä Intian ortodoksinen kirkko käytetään myös yleisesti. Tätä kirkkoa johtaa Idän katolikos, Pyhän Tuomaksen apostolisen istuimen katolikos ja Malankaran metropoliitta, Baselios Mar Thoma Didymos I. Hänen edeltäjänsä Idän katolikos Baselios Mar Thoma Matthews II jäi eläkkeelle lokakuussa ja kuoli tammikuussa 2006.

Tämä 2,5 miljoonainen kirkko pitää päämajaansa Devalokamissa, Keralan Kottayamissa Intiassa. Aluksi kirkon pääpaikka sijaitsi Edessassa Persiassa, josta se muutti ensin Seluciaan, sitten Tigrisiin ja Musaliin. Vuonna 1912 se muutti Malankaraan Intiaan ja sieltä nykyiseen olinpaikkaansa.

(kts. http://www.orthodoxsyrianchurch.org)

Alueella on lisäksi kaksi muuta kirkkoa, jotka ovat alkuaan peräisin syyrialais-malankarilaisesta ortodoksisesta kirkosta. Ne erosivat siitä pitkälti anglikaanisten lähetyssaarnaajien työn tuloksena 1900-luvulla. Toinen on noin 700 000 jäseninen syyrialais-malabarilainen Mar Thoma kirkko ja toinen pienempi, noin 10 000 jäsenen Thozhiyoorin syyrialais-malabarilainen itsenäinen kirkko. Molemmilla kirkoilla on yhteyksiä toistensa ja anglikaanien kanssa.

Hannu Pyykkönen