Toiminnot

Trifon Vjatkalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Trifon Vjatkalainen, hantien (ostjakkien) valistaja syntyi Arkangelin läänissä 1500-luvulla talonpoikaiskotiin. Nuorena miehenä hän pakeni kotoansa pakkoavioliittoa ja erilaisten vaelteluvaiheiden jälkeen hän meni Pyskorin luostariin Keski-Venäjälle ja hänet vihittiin siellä munkiksi.

Nykyisiä 2000-luvun hanteja telttansa edustalla Numto-järven lähistöllä.
(Kuva: Irina Kazanskaja)

Kilvoiteltuaan todella ankarasti luostarissa, hän sairastui ja koki ihmeparantumisen ja jatkoi ankaria kilvoittelujaan niin, että joutui sitten lähtemään pois luostarista muiden kateuden vuoksi. Hän meni asumaan hantien eli ostjakkien pakanallisen uhripaikan lähettyville metsään.

Siellä hän voimallisesti saarnasi kristinuskoa hanteille ja muun muassa kaatoi heidän uhripaikaltaan suurena jumalana pidetyn kuusen. Teot aiheuttivat vihaa ja hantit suunnittelivat pyhittäjän surmaamista. Jumala kuitenkin suojeli pyhittäjä Trifonia ja lopulta hantitkin alkoivat kunnioittaa pyhää miestä. Hantit ryhtyivät kääntymään kristinuskoon yhdessä mansien (vogulien) kanssa.

Pyskorin luostarin veljestö pyysi pyhittäjä Trifonia palaamaan luostariinsa takaisin ja Trifon suostui tähän pyyntöön. Mutta hänen maineensa alkoi kasvaa hänen omasta mielestään liian suureksi ja siksi hän päätti palata erämaahan.

Jälleen moninaisten vaiheiden jälkeen pyhittäjä Trifon joutui siirtymään asuinpaikaltaan Vjatkan seudulle, vuonna 1580 hän asettui Hlynovin eli Vjatkan kaupunkiin ja alkoi rakentaa sinne Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen luostaria.

Tsaari ja moskovalaiset rikkaat antoivat maineekkaalle pyhittäjälle lahjoituksia ja varoja luostaria varten ja patriarkka korotti hänet arkkimandriitan arvoon.

Pyhittäjä Trifonin ankara elämäntyyli ja samanlaiset vaatimukset muitakin veljiä kohtaan kohtasivat ankaraa vastarintaa ja hänet karkotettiinkin pois luostaristaan ja igumeniksi valittiin hänen oppilaansa Joona. Pyhittäjä Trifon Vjatkalainen asettui asumaan Slobodskoin kaupunkiin ja perusti sinnekin luostarin Teofanian eli Herran kasteen kunniaksi.

Vieraillessaan Solovetskin luostarissa tarkoituksenaan kunnioittaa luostarin perustajien Sosima (Zosima) ja Savvati Solovetskilaisten reliikkejä, hän sairastui ja palasi Hlynovin kaupunkiin yrittäen päästä entiseen luostariinsa. Mutta igumeni Joona kieltäytyi ottamasta häntä luostariin. Kaupungin diakoni Maksim majoitti hänet luokseen ja parin kuukauden kuluttua siitä Trifon tunsi kuoleman lähestyvän ja pyysi uudelleen päästä luostariin. Nyt igumeni heltyi ja pyysi polvillaan anteeksi kovasydämisyyttään. Pyhittäjä Trifon Vjatkainen kuoli tässä luostarissa vuonna 1612.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjää vuosittain aina lokakuun 8. päivänä ja hänet on liitetty myös Karjalan valistajien luetteloon ja heidän yhteinen muistelupäivänsä sijoittuu aina lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - lokakuu
    • Pyhittäjä Trifon Vjatkalainen, hantien valistaja ss. 116-119