Toiminnot

Valamon pyhät (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansilehti
Sergius Colliander (toim. & käänn.): Valamon pyhät – rukoilkaa Jumalaa meidän puolestamme
ISBN: -
Julkaisija ja kustantaja: Valamon luostari
Julkaisupäivämäärä: heinäkuu 2010
Sivumäärä: 44 sivua
Koko: 170 x 150 mm
Sidos: Nidottu / pehmytkantinen
Tilaukset Valamon luostari tai luostarin kauppa Tuohus

Heinäveden Valamon luostarin vanha kirkko vihittiin uudelleen kesäkuun lopussa 2010 kaikkien Valamon pyhien muistolle (kts. -> uutinen). Vihkimisjuhlan yhteyteen – tai paremminkin hieman sen jälkeen – valmistui vanhan kirkon pyhiin ja heidän muistopäiväänsä (heinäkuun viimeinen sunnuntai) liittyvä pieni kirjanen Valamon pyhistä. Kirjan on koonnut ja kääntänyt eri lähteistä isä Sergius Colliander.

Elämäkertoja Valamon pyhistä

Kirjasessa on lyhyt elämäkerta 28 Valamoon liittyvästä pyhästä sekä erillinen artikkeli Valamon 34 pyhittäjämarttyyreista. Liitteessä on lisäksi lopussa kaksi erillistä artikkelia liitteenä kahdesta Valamoon liittyvästä venäläisestä luostarista.

Pyhiä on eri vuosisadoilta. Toisten elämälle on ollut ominaista sinnikäs kilvoittelu yksinäisyydessä, eräät heistä ovat toimineet myöhemmin esipaimenina ja jotkut joutuivat kohtaamaan väkivaltaa tunnustautuessaan Kristuksen evankeliumin käskyjen noudattajiksi. Yhteisenä tekijänä heillä kaikilla on se, että he kaikki liittyvät Valamon luostariin, ja tässä Valamolla tarkoitetaan juuri Laatokan Valamon luostaria, jonka työ veljestön siirryttyä talvisodan aikana Sisä-Suomeen evakkoon jatkui Heinäveden Valamon luostarissa, josta on joskus käytetty myös nimeä Uuden Valamon luostari.

Uusi muistopäivä Suomen ortodoksisen kirkon kalenteriin

KP Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunauksella vietetään vuodesta 2010 alkaen Suomen ortodoksisessa kirkossa heinäkuun viimeisenä sunnuntaina uutta muistopäivää, joka on omistettu kaikille Valamon pyhille. Muistopäivään liittyy myös uusi ikoni, Valamon luostarin pyhien kokous, joka on kuvattu uuden kirjasen kanteen.

Tällä hetkellä ainoa maailmassa

Heinäveden Valamon luostarin vanha kirkko on tällä hetkellä (2010) ainoa kirkko maailmassa, joka on pyhitetty kaikille Valamon pyhille.

Sisällysluettelo

Hannu Pyykkönen, 15.7.2010

Katso myös