Toiminnot

Ero sivun ”Aamos Profeetta” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

p (Tropari ja kontakki)
Rivi 40: Rivi 40:
 
[[Luokka:Profeetat]]
 
[[Luokka:Profeetat]]
 
[[Luokka:700-luvun eKr pyhät]]
 
[[Luokka:700-luvun eKr pyhät]]
 +
[[Luokka:Kesäkuu]]

Versio 10. helmikuuta 2012 kello 14.32

Tiedosto:Aamos wik.jpg
Profeetta Aamos kižiläisessä ikonissa.
(Kuva: Wikipdia)

Profeetta Aamos (hepreaksi:עמוס) eli Israelissa noin vuosien 800 - 750 eKr. tienoilla. Hän kirjoitti Vanhassa Testamentissa olevan Aamoksen kirjan ja hänet luetaan niin kutsuttuihin pieniin profeettoihin. Häntä ei pidä sekoittaa profeetta Jesajan isään nimeltä Aamos.

Israel ja Juudea

Tuolloin kansakunta oli jakaantunut kahtia: Israeliin ja Juudeaan, joita johtivat Jerobeam II ja Ussian. Molemmat valtiot olivat siihen aikaan vauraita. Israelilaiset olivat hylänneet Israelin Jumalan ja palvoivat kultaista vasikkaa. Profeetta Aamos oli kotoisin Juudeasta Thekoan (myös Tekoa) kaupungista Sebulonin heimon alueelta. Aamos oli profeetta Hoosean aikalainen, mutta todennäköisesti vaikutti jonkin verran häntä ennen.

Paimen, maanviljelijä, profeetta

Aamos oli todennäköisesti paimen ja maanviljelijä, jonka Jumala kutsui profeetan työhön käännyttämään Israelin pakanat ja saarnaamaan yhdestä universaalisesta Jumalasta. Hän kävi usein saarnaamassa Bethelissä (myös Betlel), joka oli epäjumalanpalvojien keskus. Hän joutui usein hakatuksi ja kidutetuksi ja hänet karkotettiin Bethelistä, mutta palasi sinne uudelleen. Erityisesti epäjumalanpalvojien pappi Amasiah vihasi Aamosta ja hän lähetti poikansa Hoosean pahoinpitelemään Aamoksen. Hoosea löi Aamosta päähän nuijalla, mikä vahingoitti Aamosta pahoin. Loukkaantuneenakin hän pystyi kulkemaan kotikyläänsä ja kuoli siellä noin vuonna 787 eKr.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee profeetta Aamosta aina vuosittain hänen omana muistopäivänään 15. kesäkuuta.

Petja Pyykkönen

Tropari ja kontakki

Tropari, 2.säv.

Viettäen profeettasi Aamoksen pyhää muistoa | me hänen rukouksiinsa vedoten rukoilemme Sinua: || Pelasta sielumme, oi Herra.

Kontakki, 4.säv.

Puhdistaen innokkaan sydämesi Hengellä, kunniakas profeetta Aamos, ja ottaen vastaan korkeudesta profetoimisen lahjan, sinä huudat suurella äänellä kaikille kansoille: Tämä on Jumalamme, eikä ole muuta kuin Hän.

Minea

Muualla Internetissä