Toiminnot

Aamos Profeetta

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 30. lokakuuta 2010 kello 09.10 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Profeetta '''Aamos''' eli Israelissa noin vuosien 800 - 750 eKr. tienoilla. Hän kirjoitti Vanhassa Testamentissa olevan Aamoksen kirjan ja hänet luetaan ni...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Profeetta Aamos eli Israelissa noin vuosien 800 - 750 eKr. tienoilla. Hän kirjoitti Vanhassa Testamentissa olevan Aamoksen kirjan ja hänet luetaan niin kutsuttuihin Pieniin profeettoihin. Häntä ei pidä sekoittaa profeetta Jesajan isään nimeltä Aamos.

Tuolloin kansakunta oli jakaantunut kahtia: Israeliin ja Juudeaan, joita johtivat Jerobeam II ja Ussian. Molemmat valtiot olivat siihen aikaan vauraita. Israelilaiset olivat hylänneet Israelin Jumalan ja palvoivat kultaista vasikkaa. Profeetta Aamos oli kotoisin Juudeasta Thekoan (myös Tekoa) kaupungista sebulonin heimon alueelta. Aamos oli profeetta Hoosean aikalainen, mutta todennäköisesti vaikutti jonkin verran häntä ennen.

Aamos pli todennäköisesti paimen ja maanviljelijä, jonka Jumala kutsui profeetan työhön käännyttämään Israelin pakanat ja saarnaamaan yhdestä universaalisesta Jumalasta. Hän kävi usein saarnaamassa Bethelissä (myös Betlel), joka oli idolinpalvojien keskus. Hän joutui usein hakatuksi ja kidutetuksi ja hänet karkoitettiin Bethelistä, mutta palasi Betheliin uudelleen. Erityisesti idolinpalvojien pappi Amasiah vihasi Aamosta ja hän lähetti poikansa Hoosean pahoinpitelemään Aamoksen. Hoosea löi Aamosta päähän nuijalla, mikä vahingoitti Aamosta pahoin. Loukkaantuneenakin hän pystyi kulkemaan kotikyläänsä ja kuoli siellä noin vuonna 787 eKr.

Profeetta Aamoksen muistopäivä on 15.6.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä