Toiminnot

Afanasi Säntämäläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 11. joulukuuta 2008 kello 16.15 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Pyhittäjä Afanasi Säntämäläinen''' meni jo nuorena kilvoittelemaan Valamon luostariin, jossa hänen ohjaajanaan toimi erakoksi vetäytymiseensä saakka pyhittäjä [[...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Afanasi Säntämäläinen meni jo nuorena kilvoittelemaan Valamon luostariin, jossa hänen ohjaajanaan toimi erakoksi vetäytymiseensä saakka pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen (muistopv 30.8.). Joissain tiedoissa kerrotaan edellisestä tiedosta poiketen pyhittäjä Afanasin olleen pyhän Aleksanterin oppilaana Syvärin luostarissa.

Kun pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen kuoli, vetäytyi pyhittäjä Afanasikin erakoksi vuonna 1533 Karjalan metsiin Säntämälän kylään Aunuksen lähistölle. Hänen mukanaan erakkokilvoitteluun lähti muitakin Syvärin luostarin munkkeja ja he perustivatkin pienen luostariyhteisön, jonka johtoon, igumeniksi tuli pyhittäjä Afanasi.

Afanasi joutui kuitenkin jättämään erakkoyhteisön alueen asukkaiden vihamieleisen suhtautumisen vuoksi ja hän meni takaisin Syvärin luostariin, jossa hänestä tuli sekä pappismunkki että myöhemmin myös luostarin johtaja, igumeni.

Vielä kerran ehti pyhittäjä Afanasi jättää luostarinsa ja jälleen hän vetäytyi oppilaittensa kanssa erämaahan ja sai Novgorodin arkkipiispalta luvan rakentaa erakkolaansa kirkon ja keljoja, munkkien asuntoja.

Pyhittäjää kunnioitettiin suuresti hänen pyhän elämänsä takia. Hän oli elämäntavoiltaan hiljainen ja vaatimaton ja häneen sattuivat hyvin Vapahtajan sanat "Autuaita ovat sävyisät, sillä he saavat periä maan." (Matt.5:5) Hänen luostaristaan kehittyikin hiljaisten kilvoittelijoitten suojapaikka.

Viimeiset elinvuotensa pyhittäjä vietti Säntämälän saaressa, mutta hän kuoli omassa luostarissaan noin vuonna 1550 korkeassa iässä ja hänet haudattiin luostarin läheisyyteen. Hautapaikalle rakennettiin pyhien Athanasios ja Kyrillos Aleksandrialaisten kirkko, joka paloi 1700-luvulla. Uutta kirkkoa rakennettaessa pyhittäjän reliikit sijoitettiin noin vuonna 1720 entiseen paikkaan tähän kirkkoon ja haudalle rakennettiin muistomerkki.

Varsinainen Säntämälän luostari toimi viimeisinä aikoinaan naisluostarina ja nykyään siitä on vain rauniot jäljellä.

Pyhittäjä Afanasi Säntämäläistä, Karjalan valistajaa, muistellaan ortodoksisessa kirkossa kaksi kertaa omalla juhlallaan, tammikuun 18. päivänä ja reliikkien löytämispäivänä toukokuun 2. päivänä. Häntä muistellaan myös Karjalan valistajien yhteisenä muistopäivänä, joka sijoittuu aina lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

Hannu Pyykkönen

Kirjallisuutta:

   * Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - tammikuu
         o Pyhittäjä Afanasi Säntämäläinen, Karjalan pyhä ss. 290-291
   * Erkki Piiroinen: Karjalan pyhät kilvoittelijat
         o Pyhittäjä Atanasios Säntämäläinen ss. 32-33