Toiminnot

Aloite kirkkopäivistä kirkolliskokoukselle

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 25. kesäkuuta 2010 kello 09.58 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos I puhumassa Joensuun 5. ortodoksisilla kirkkopäivillä 12.6.2010
(Kuva © Pyykkönen)

Vuoden 2010 kirkkopäivillä Joensuussa 11. - 13-6-2010 oli esillä aloite Suomen ortodoksiselle kirkolliskokoukselle, joka kokoontuu marraskuussa 2010. Aloitteen teksti on seuraava:
---
Ortodoksisen kirkon vuoden 2010 kirkolliskokoukselle

Asia: Ortodoksiset kirkkopäivät

Esitys

Me allekirjoittaneet kirkolliskokouksen jäsenet esitämme, että Suomen ortodoksinen kirkko järjestäisi Ortodoksiset kirkkopäivät jatkossa säännöllisesti viiden vuoden välein.

Lisäksi esitämme, että kirkolliskokous varaisi tapahtuman toteuttamiseen määrärahan. Tapahtuman käytännön järjestelyvastuista kirkollishallitus voisi sopia esim. kirkon järjestöjen, kuten PSHV ry:n kanssa.

Perustelut

Viidennet Ortodoksiset kirkkopäivät järjestettiin Joensuussa 11.- 13.6.2010 yhteistyössä kirkollishallituksen ja kirkon järjestöjen (PSHV, ONL, Ortaid, Ortodoksinen Lähetys, OKL) kanssa.

Vuoden 2010 Kirkkopäivät toteutettiin noin 216 000 euron budjetilla, josta kirkon rahoitusosuus oli 60 000 euroa. Tapahtumaa valmisteltiin kolmen vuoden ajan arkkipiispan vahvistamassa työryhmässä, lisäksi tapahtumalle palkattiin projektityöntekijä, joka työskenteli puolitoista vuotta ennen kirkkopäiviä, vuoden osa-aikaisena ja puoli vuotta kokoaikaisena. Järjestely takasi sen, että tapahtuma voitiin toteuttaa laadukkaasti, näyttävästi ja ammattimaisesti. Saatu palaute ja kokemukset järjestelyistä helpottavat monelta osin seuraavan tapahtuman järjestelyissä.

Kirkkopäivien kautta on mahdollista nostaa kirkon elämän kannalta keskeisiä teemoja huomion kohteeksi. Kirkon strategian mukaisesti voisi seuraavan tapahtuman teemana olla esimerkiksi kirkon diakonia. Kirkkopäivien avulla voidaan myös aktivoida kirkkomme jäseniä, vahvistaa ortodoksien vähemmistöidentiteettiä sekä tuoda kirkko lähemmäksi heitä, joille se on jäänyt vieraaksi. Kirkkopäivien kautta myös monet ei-ortodoksit saavat kokemuksen kirkkomme perinteestä ja elämäntavasta, tapahtumalla onkin myös suuri kansainvälinen ja ekumeeninen merkitys.
---
Aloitteen olivat allekirjoittaneet kesäkuun 25. päivään mennessä seuraavat kirkolliskokousedustajat:

Arkkimandriitta Sergei
Heikki Huttunen
Timo Tynkkynen
Aleksander Roszczenko
Ioannis Lampropoulos
Viatcheslav Skopets
Riina Nguyen
Jyri Roihuvuo
Hannu Pyykkönen
Mikko Sidoroff
Sirkka Vepsä
Kirsi-Maria Hartikainen
Iivo Suvanto
Juha Lampinen
Ulla Kudjoi-Salminen
Markku Salminen

Aloite postitetaan kirkolliskokoukselle viikonvaihteessa 25.-27.6.2010