Toiminnot

Ero sivun ”Kuopion ja Karjalan hiippakunta” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(17 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Karjalan''' (ortodoksinen) '''[[hiippakunta]]''' on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista.
+
Entinen '''Karjalan''' (ortodoksinen) '''[[hiippakunta]]''' nykyinen '''Kuopion ja Karjalan hiippakunta''' on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis [[Suomen ortodoksinen kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.
 +
[[Kuva:Kuopion_katedraali_1.jpg|thumb|300 px|<center>Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali<br><small>(''Kuva &copy; Ortodoksi.net'')</small></center>]]
 +
Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka oli em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on ollut Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on samalla koko kirkon päämies eli [[arkkipiispa]] ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä [[metropoliitta]]. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti [[KP]] (''Korkeasti Pyhitetty'') Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa '''[[Leo (arkkipiispa)|Leo]]''' (''siviilinimeltään Leo Makkonen'').  
  
Suomen ortodoksien kirkon ja samalla Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on Kuopiossa. Hiippakunnan piispa on samalla koko kirkon päämies eli [[arkkipiispa]] ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä [[metropoliitta]]. Hiippakunnan piispana on [[KP]] (''Korkeasti Pyhitetty'') Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa '''[[Leo (arkkipiispa)|Leo]]''' (''siviilinimeltään Leo Makkonen''). Hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion [[Pyhän Nikolaoksen katedraali]].
+
Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion [[Pyhän Nikolaoksen katedraali]].  
  
Kuopiossa toimivat myös arkkipiispan ja [[Suomen ortodoksinen kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] kansliat, [[Suomen ortodoksinen kirkkomuseo|kirkkomuseo]], ompelimo sekä [[Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto|julkaisuneuvosto]]. Arkkipiispan apuna toimii [[apulaispiispa]], jossa tehtävässä toimii vuodesta 2005 alkaen [[KS]] (''Korkeasti Siunattu'') Joensuun piispa '''[[Arseni (piispa)|Arseni]]'''.
+
Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on [[Korkeasti Pyhitetty|KP]] Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.
  
Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 11 seurakunnan lisäksi [[Uuden Valamon luostari|Valamon]] ja [[Lintulan luostari]]t. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 22.000. Hiippakunnassa on [[pappi|pappeja]] n. 45, [[diakoni|diakoneja]] n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali [[tšasouna|tšasounia]] yhteensä yli 80.
+
Kuopiossa toimivat tällä hetkellä [[Suomen ortodoksinen kirkollishallitus|kirkollishallituksen]] kanslia, [[Suomen ortodoksinen kirkkomuseo|kirkkomuseo]]. Arkkipiispan apuna toimii [[apulaispiispa]], jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti [[KS]] (''Korkeasti Siunattu'') Joensuun piispa '''[[Arseni (piispa)|Arseni]]''', osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna ja siihen on tarkoitus valita uusi piispa keväällä 2021. Hänen nimekseen tulee Haminan piispa. Kirkon keskushallinnto säilyy Kuopiossa.  
  
== Karjalan hiippakunnan seurakunnat ==
+
Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 5 seurakunnan lisäksi [[Uuden Valamon luostari|Valamon]] ja [[Lintulan luostari]]t. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on [[pappi|pappeja]] n. 45, [[diakoni|diakoneja]] n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali [[tšasouna|tšasounia]] yhteensä yli 80.
  
1. [[Iisalmen ortodoksinen seurakunta|Iisalmi]]
+
== Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat ==
  
2. [[Ilomantsin ortodoksinen seurakunta|Ilomantsi]]
+
1. [[Joensuun ortodoksinen seurakunta|Joensuu]]. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha [[Ilomantsin ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Joensuuhun.
  
3. [[Joensuun ortodoksinen seurakunta|Joensuu]]
+
2. [[Jyväskylän ortodoksinen seurakunta|Jyväskylä]]
  
4. [[Jyväskylän ortodoksinen seurakunta|Jyväskylä]]
+
3. [[Kuopion ortodoksinen seurakunta|Kuopio]]. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha [[Iisalmen ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Kuopioon ja Iisalmeen 2016 yhdistynyt [[Kiuruveden ortodoksinen seurakunta]] siirtyi Kuopioon samalla. Samoin vuoden 2021 alusta vanha [[Rautalammen ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Kuopioon.
  
5. [[Kuopion ortodoksinen seurakunta|Kuopio]]
+
4. [[Saimaan ortodoksinen seurakunta|Saimaa]] (entiset Mikkeli ja Varkaus)
  
6. [[Lieksan ortodoksinen seurakunta|Lieksa]]
+
5. [[Taipaleen ortodoksinen seurakunta|Taipale]]. Vuoden 2021 alusta vanha [[Nurmeksen ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Taipaleeseen.
  
7. [[Mikkelin ortodoksinen seurakunta|Mikkeli]]
+
Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.<br>
 +
Vuoden 2015 alussa [[Lieksan ortodoksinen seurakunta]] yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan.
 +
Vuoden 2017 alusta [[Mikkelin ortodoksinen seurakunta|Mikkeli]] ja [[Varkauden ortodoksinen seurakunta|Varkaus]] yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on [[Saimaan ortodoksinen seurakunta]].
  
8. [[Nurmeksen ortodoksinen seurakunta|Nurmes]]
+
<!--== Hiippakunnan alueen aiemmat kaksi yhteistyöryhmää ==
  
9. [[Rautalammen ortodoksinen seurakunta|Rautalampi]]
+
# Entinen [[Viitoset]] eli [[Viitosseurakunnat]] -> Ilomantsi, Joensuu (mukana myös Lieksa), Nurmes ja Taipale
 
+
# Entinen [[Kuutoset]] eli [[Kuutosseurakunnat]] -> Iisalmi, Jyväskylä, Kuopio, Rautalampi ja Saimaa
10. [[Taipaleen ortodoksinen seurakunta|Taipale]]
 
 
 
11. [[Varkauden ortodoksinen seurakunta|Varkaus]]
 
 
 
Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
 
 
 
== Hiippakunnan alueen kaksi yhteistyöryhmää ==
 
 
 
# [[Viitoset]] eli [[Viitosseurakunnat]] -> Ilomantsi, Joensuu, Lieksa, Nurmes ja Taipale
 
# [[Kuutoset]] eli [[Kuutosseurakunnat]] -> Iisalmi, Jyväskylä, Kuopio, Mikkeli, Rautalampi ja Varkaus
 
 
----
 
----
Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/index.php Karjalan hiippakunta]
+
Hiippakunnan viralliset omat kotisivut: [https://ort.fi/seurakunnat-hiippakunnat-ja-luostarit/hiippakunnat Hiippakunnat]
  
Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/piispa/index.php KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo] ja [http://www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/hpk/karjalan_hpk/joensuun_piispa/index.php KS Joensuun piispa Arseni]
+
Arkkipiispa Leon viralliset omat kotisivut: [https://ort.fi/arkkipiispa KP Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo] ja [https://ort.fi/yhteystiedot/karjalan-hiippakunnan-yhteystiedot Yhteystiedot]-->
  
Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: [http://www.ort.fi www.ort.fi]
+
Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: [https://www.ort.fi www.ort.fi]
 
----
 
----
 
{{Suomen ortodoksiset hiippakunnat}}
 
{{Suomen ortodoksiset hiippakunnat}}
 
[[Luokka:Suomen ortodoksinen kirkko]]
 
[[Luokka:Suomen ortodoksinen kirkko]]
 
[[Luokka:Hiippakunta]]
 
[[Luokka:Hiippakunta]]
 +
[[Luokka:Hallinto]]

Nykyinen versio 12. helmikuuta 2021 kello 08.28

Entinen Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta nykyinen Kuopion ja Karjalan hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnista. Nimi vaihtui marraskuun 2017 kirkolliskokouksen jälkeen vuoden 2018 alusta, kun arkkipiispan istuin siirtyi Kuopiosta Helsinkiin. Uudeksi nimeksi tuli silloin siis kirkollishallituksen esityksen mukaan: Kuopion ja Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta.

Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali
(Kuva © Ortodoksi.net)

Suomen ortodoksien kirkon ja samalla vanhan Karjalan hiippakunnan keskuspaikka oli em. tapauksessa vuoden 2017 lopuun saakka Kuopiossa ja sen jälkeen Suomen kirkon keskuspaikka on ollut Helsingissä. Helsingin hiippakunnan piispa on samalla koko kirkon päämies eli arkkipiispa ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä metropoliitta. Hiippakunnan piispana on uuden asemansa mukaisesti KP (Korkeasti Pyhitetty) Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (siviilinimeltään Leo Makkonen).

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan pääkirkkona toimii Kuopion Pyhän Nikolaoksen katedraali.

Vuoden 2018 alusta alkaen hiippakunnan piispan kirkollinen arvonimi on KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta ja tehtävää hoitamaan valittiin marrskuussa 2018 kirkolliskokouksessa ortodoksisen kirkon apulaispiispa, KS Joensuun piispa Arseni nyt siis kirkolliselta arvoltaan KP Kuopion ja Karjalan metropoliitta.

Kuopiossa toimivat tällä hetkellä kirkollishallituksen kanslia, kirkkomuseo. Arkkipiispan apuna toimii apulaispiispa, jossa tehtävässä toimi vuodesta 2005 alkaen metropoliitaksi valintaansa asti KS (Korkeasti Siunattu) Joensuun piispa Arseni, osan aikaa ensin Kuopion hiippakunnan piispan sijaisena. Nyt tehtävä on avoinna ja siihen on tarkoitus valita uusi piispa keväällä 2021. Hänen nimekseen tulee Haminan piispa. Kirkon keskushallinnto säilyy Kuopiossa.

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 5 seurakunnan lisäksi Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 20 000 (tieto vuodelta 2016). Hiippakunnassa on pappeja n. 45, diakoneja n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita ali tšasounia yhteensä yli 80.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnat

1. Joensuu. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha Ilomantsin ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuuhun.

2. Jyväskylä

3. Kuopio. Vuoden 2021 alusta alkaen vanha Iisalmen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopioon ja Iisalmeen 2016 yhdistynyt Kiuruveden ortodoksinen seurakunta siirtyi Kuopioon samalla. Samoin vuoden 2021 alusta vanha Rautalammen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopioon.

4. Saimaa (entiset Mikkeli ja Varkaus)

5. Taipale. Vuoden 2021 alusta vanha Nurmeksen ortodoksinen seurakunta yhdistyi Taipaleeseen.

Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan.
Vuoden 2015 alussa Lieksan ortodoksinen seurakunta yhdistyi Joensuun ortodoksiseen seurakuntaan. Vuoden 2017 alusta Mikkeli ja Varkaus yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi, jonka nimi on Saimaan ortodoksinen seurakunta.


Suomen ortodoksisen kirkon kotisivut: www.ort.fi



Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Kuopion ja Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta