Toiminnot

Freedom and Responsibility (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirilliltä uusi kirja

Kirjan kansi

Volokolamskin metropoliitta Ilarion ja Lontoon anglikaaninen piispa Richard Chartres yhdistivät voimansa vuoden 2011 Lontoon kirjamessuilla huhtikuun alussa ja lanseerasivat HP Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin kaikkien aikojen ensimmäisen englanninkielisen kirjan: "Freedom and Responsibility, a Search for Harmony – Human Rights and Personal Dignity” (Свобода и ответственность: в поисках гармонии. Права человека и достоинство личности / Vapaus ja vastuu, harmonian etsimistä - Ihmisoikeudet ja ihmisarvo). Kirja on myös ensimmäinen yhteisyritys englantilaisen uskonnollinen kustantamon ja Moskovan patriarkaatin kustannustalon kanssa. Kääntäjä on syntyperäinen englantilainen Michael Lomax, joka toimii myös diakonina Belgian venäläisessä kirkossa, ja jonka vaimo, Irina Gorbunova on yksi Venäjän johtavista ikonimaalareista. Kirjan kannessa on hänen maalamansa ikoni. Kirjan esipuheen on laatinut tohtori Chartres.

Metropoliitta Ilarion, joka on Moskovan patriarkaatin uskosuhteiden osaston johtaja, kirkon ”ulkoministeri”, ilmaisi patriarkan ja oman tyytyväisyytensä tähän julkaisuun, joka selvästi ilmentää Venäjän kirkon näkemystä keskeisistä kysymyksiä uskonnon paikasta järjestäytyneessä sosiaalisessa elämässä ja uskonnollisista ja moraalisista arvoista, jotka ovat välttämättömiä säilyttää sivistyneessä yhteiskunnassa. Nykyinen maailmanlaajuinen keskustelu näistä asioista on sellaista, että Venäjän ortodoksisen kirkon mielestä siihen on pakollista ja oikeutettua myös kirkon liittyä. Saadessaan ensikäden kokemuksia niistä tuhoisista seurauksista, joihin uskonnollisen ilmaisun supistamisen yhteiskunnassa on johtanut, patriarkka on peloissaan siitä, ettei tilanne toistuisi Länsi-Euroopassa.

Metropoliitta Ilarion laajensi tervehdyksensä koskemaan myös tohtori Richard Chartresia, Lontoon anglikaanista piispaa, joka on Moskovan patriarkan pitkäaikainen henkilökohtainen ystävä. Englannin kirkolla on yhdessä muiden pääuskontokuntien perillisten kanssa Isossa-Britanniassa erityisen rikas kristillinen perinne, yhteiskunnassa, jossa uskonto on historiallisesti ollut avainasemassa. Heillä, kuten Moskovan patriarkaatilla Venäjällä, on tehtävänä vartioida ja ohjata ihmisten uskonnollisia kokemuksia omassa kulttuurisessa viitekehyksessään. Se on valtavan vastuullista ja se vaatii valtavasti rohkeutta ja rehellisyyttä.

Hän kiitti englantilaista kustannusyhtiötä erinomaisesta yhteistyöstä Moskovan patriarkaatin kustannustalon kanssa. Ilarion mainitsi laadukkaan uskonnollisen julkaisemisen pitkät perinteet Englannissa. Hän muistutti kävijöille, ettei kustantaja ollut uusi tuttavuus ortodoksisuudelle: se oli aiemmin avustanut Sourozhin metropoliitta Anthonyn (Bloom) teosten julkaisussa 1970-luvulla ja sittemmin metropoliitta Ilarionin oman kirjan, "The Mystery of Faith" (Uskon mysteeri) julkaisemisessa.

Tohtori Richard Chartres, joka on kolmanneksi vanhin piispa Englannin kirkossa ja jolla on läheinen suhde Britannian parlamenttiin ja kuningashuoneeseen, ilmaisi ihailevansa patriarkka Kirilliä, hänen urheuttaan ja tarkkanäköisyyttään, millä on ollut ratkaiseva rooli hänen viedessä Venäjän kirkkoa osaksi nykyistä eturivin asemaa venäläisessä yhteiskunnassa ja laajemmassa keskustelussa kristittyjen asemasta nyky-yhteiskunnassa. Hän suositteli kirjaa yhtenä parhaista nykyajan Venäjän uskonnollisen mielen esittelynä ja toivoi, että Englannissa julkaistaisiin enemmän tällaisia julkaisuja.

Patriarkka Kirillin kirjasta on julkaistu myös italiankielinen painos ja tämän on kerrottu enteilevän mahdollisesti patriarkan ja roomalaiskatolisen kirkon johtajan, paavi Benedictuksen tapaamista lähiaikoina. Kirja olisi ikään kuin tuon tapaamisen juhlakirja.

Ortodoksi.net
10.4.2011