Toiminnot

Kristuksen verinen tausta (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Aabraham aikoo uhrata Iisakin Jumalalle. Bysanttilainen sargofagi, Istanbulin arkeologinen museo.
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Pyhien isien sunnuntain evankeliumiteksti on hieman erikoinen.

”Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar…” (Matt.1:1-25)

Kuultuaan Kristuksen sukuluettelon lukuisat sekä useimmiten täysin vieraat nimet, moni varmaankin ihmettelee luettelon antia. Luettelolla on kuitenkin hyvinkin syvällinen sanoma, kun sitä katsoo pintaa syvemmällä.

Parisen poimintaa luettelosta varmaankin tekevät selväksi, että se ei vain ole tylsä lista nimiä, vaan kertomus raa’asta ja karusta maailmasta, johon Kristus syntyi. Hän tuli maailmaan juuri sellaisena, kun se on, kantoi sen sisällään pelastaakseen sen.

Aabraham oli uskova, joka aikoi teurastaa poikansa Iisakin. Jaakob sai huijaamalla isänsä Iisakin siunauksen. Jaakob sittemmin makasi väärän naisen kanssa ja siitä syntyi Juuda, joka aikanaan makasi ilotytöksi naamioituneen tytärpuolensa Tamarin kanssa. Kun Tamarin raskaus selvisi Juudalle, hän aikoi polttaa Tamarin elävältä, mutta Juuda katui tajuttuaan, että hän itse oli ollut asiakkaana ja oli Peresin isä. Daavid sai juonittelulla ja murhilla tahtonsa läpi. Saadakseen himoitsemansa naisen, hän järjesti tämän aviomiehen kuoleman. Salomonilla oli satoja vaimoja ja satoja jalkavaimoja. Manassella oli kuulemma tapana polttaa pikkulapsia elävältä.

Sukuluettelon nimien tausta on karua luettavaa. Yllä on vain joitakin poimintoja, lopun voi itse lukea Raamatusta. Se kertoo maailmasta, verisestä taustasta, johon Kristus syntyi voidakseen pelastaa sen.

Henkilökohtaisemmalle tasolle vietynä Kristuksen sukuluettelo on hänen sukuluettelonsa minussa, meissä kaikissa. Se on luettelo hänen syntymisestään sisimmässäni, hän syntyy minussa kaikesta tapahtuneesta huolimatta.

Kauniisti on arkkimandriitta Lev Gillet (1893-1980) kirjoittanut:

”Jos Jeesus syntyy sielussani, hän tekee sen kaikista synneistäni huolimatta. Jeesus tunkeutuu sisään ja tekee itselleen tien ohi kaikkien virheideni. Hän voittaa ne, yksi kerrallaan. On kyse hänen voimastaan ja hänen sukuluettelostaan minussa ja tämä hänen syntymisensä minussa on hänen armollisuutensa ja alentumisensa läpitunkemaa.”

Isä Lars Ahlbäck

Opetuspuhe pidetty profeetta Eliaan kirkossa Lieksassa 20.12.2009.

Katso myös