Toiminnot

Humor

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 21. marraskuuta 2008 kello 12.03 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)Humor sijaitsee Mănăstirea Humorului kylän lähellä Suceavan maakunnassa. Luostari oli 1400-luvulla maan tärkeimpiä ortodoksisia luostareita. Humorjoen laaksoon asettui ensimmäiset kilvoittelijat 1400-luvun alussa, Alexandru cel Bun'in aikaan. Luostari raunioitui tuntemattomasta syystä 1400-luvun viimeisellä neljänneksellä.

Petru Rareş korjautti raunioituneita kirkkoja ja samaan aikaan myös Humorin luostari rakennettiin uudelleen. Hänen pyynnöstä aatelinen Toader Bubuiog ja hänen vaimonsa Anastasia rakennuttivat uuden luostarin vanhan tilalle vuonna 1530. Luostarin Neitsyt Marian taivaaseen astumisen kirkon maalasi 1535 Toma Zugravul Suceavasta. Ulkoseinän ikoneiden dominoiva väri on tiilenpunainen.

Uuden luostarin kirkko oli ensimmäinen, johon rakennettiin avoin pylväskuisti ja niin kutsuttu tainita eli piiloutumishuone. Avoin pylväskuisti oli Moldoviţan luostarin kirkon mallina. Bălineştiin oli aikaisemmin rakennettu pienempi avoin kuisti 1490-luvulla ja Părhăuţiin oli rakennettu 1522 kaksikerroksinen avoin kuisti, mutta se näytti suljetulta välikaton ja vain kahden avonaisen puolen vuoksi. Vain Humorissa avoin kuisti on todella avoin. Kirkolla on puolipyöreä alttarisyvennys. Alttari on erotettu kirkkosalista vanhalla upeasti puusta veistetyllä ikonostaasilla.

Suuren osan ikoneista on maalannut Toma Suceavasta. Eteisessä on esitetty ikoneita synaksarionin mukaisesti, Jumalansynnyttäjän taivaaseen astumisen ikoni, suurien erakkojen sekä enkeleiden ikoneja. Kirkkosalista löytyy lisää Neitsyt Marian elämästä kertovia ikoneja, kuvasarja Kristuksen kärsimyksistä, Kristus Pantokrator -ikoni ja kirkon rakennuttajien kuvat. Alttarissa on muun muassa ehtoollisen asettamisen ja kolmen hierarkin ikonit.

Kirkon ulkoseinän freskot ovat vanhimmat Bukovinan ulkoseinämaalauksista. Ulkoseinästä löytyy Neitsyt Marian ilmestyksen akatistoksen ikoni ja palava pensas. Siellä on myös kuvaus viimeisestä tuomista, joka on saanut vaikutteita pyhän Nikolaoksen kirkosta Probotasta. Viimeisessä tuomiossa ylimpänä on Kristus ja hänen allaan Adam ja Eeva. Heidän alapuolellaan on Jumalan käsi ja vaaka, joka punnitsee sielun teot, sekä ylienkeli Mikael puolustamassa sieluja paholaiselta. Ulkoseinään on maalattu myös hyökkäys Konstantinopoliin. Se on kuvaus hyökkäyksestä Bysantin pääkaupunkiin vuonna 1453 ja sisältää ajalle tyypillistä ottomaanien vastaista propagandaa. Monet freskojen maalauksista liittyvät jollakin tapaa pelastukseen.

Vuonna 1473 voievod Ştefan cel Mare määräsi putnalaisen munkin Nikodimin kopioimaan ja koristelemaan miniatyyrein Evankeliumikirjan. Siinä on muun muassa kuva voievodista kumartuneena Neitsyt Marian ja Jeesuksen eteen. Luostari ryöstettiin useita kertoja seuraavina vuosisatoina ja ryöstösaalina oli usein myös tämä Evankeliumikirja. Se kuitenkin aina löysi tiensä takaisin luostariin.

Vuonna 1641 voievod Vasile Lupu rakennutti luostarille vartiotornin, jossa on myös kellot. Tästä tornista avautuu hieno näkymä Humorin lähimaisemiin. Luostarin lähellä on myös vanhemman kirkon rauniot, jonka rakennutti Alexandru cel Bun’in aikaan tuomari Ivan Oana.

Luostarielämä keskeytyi vuonna 1785, kun Bukovinasta tuli osa Habsburgien valtakuntaa. Kirkko toimi seurakunnan käytössä aina vuoteen 1991 asti, jolloin paikasta tehtiin jälleen nunnaluostari.

Lisää kuvia ja videoita Humorista

Petja Pyykkönen

Lue myös