Toiminnot

Ero sivun ”Jumalanäiti Ennusmerkki” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

p
(20 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Mother of God -Znameniye.jpg|250px|thumb|''Orantti, Jumalanäidin ennusmerkki'', ikoni. Kizin luostari, Kristuksen kirkastuksen kirkon ikonostaasi, 1700-luku. <small>''Kuva: Wikipedia''</small>]]  
+
[[Kuva:Jumalanaiti orantti kajaani.jpg|250px|thumb|<center>''Orantti, Jumalanäidin ennusmerkki''<br> Kajaanin kirkko<br>Kuva © Ortodoksi.net / Pyykkönen</center>]]
'''Ennusmerkki'''-ikonia nimitetään myös se kreikkalaisen nimensä mukaisesti [[Orantti|Orantiksi]] tai venäläisen nimensä mukaisesti [[Znamenie (ikoni)|Znamenieksi]]. Orantti nimitys tulee sanasta ''orantis, rukoileva''.
+
[[Kuva:Lintula01.jpg|250px|thumb|<center>Ikonimaalari [[Petros Sasaki]]n maalaama<br>[[Lintulan luostari]]n Pyhän Kolminaisuuden kirkon [[ikonostaasi]] ja taustalla alttariseinän peittävä ''Ennusmerkki'' -ikoni.<br>'Kuva &copy; Ortodoksi.net / Pyykkönen</center>]]
  
Tämä ikonityyppi on yksi vanhimmista [[Jumalanäiti|Jumalanäidin]] ikonityypeistä. Sen varhaisia malleja on löydetty Rooman Cimitero Maggioren katakombeista. Nämä ikonifreskot ovat peräisin jo 300-luvun alusta.
+
'''Jumalanäiti Ennusmerkki'''-ikonia nimitetään myös kreikkalaisen nimensä mukaisesti [[Orantti|Orantiksi]] tai venäläisen nimensä mukaisesti [[Znamenie (ikoni)|Znamenieksi]]. Orantti nimitys tulee sanasta ''orantis, rukoileva''. [[Ortodoksinen kirkko]] viettää Jumalansynnyttäjän juhlaa Ennusmerkki-ikonin kunniaksi aina vuosittain ''marraskuun 27. päivänä''.
  
Aluperäisessä Ennusmerkki-[[ikoni]]ssa Jumalanäiti on kuvattu kokovartalokuvana, mutta nykyisin variaatio, jossa Jumalanäiti kuvataan puolivartalokuvana, on tullut erittäin yleiseksi ja suosituksi. Tätä variaatiota nimitetään myös nimellä ''Platitera'', ''Taivaita avarampi''. Tällainen ikoni on kuvattu usein ortodoksisen kirkon pääalttarin takaseinään tai kattoon. Silloin ikonin symboliikassa Jumalanäiti on kirkon henkilöitymä, jossa rajallinen on mahduttanut itseensä rajattoman.
+
==  Historia ja symboliikka ==
 +
Ennusmerkki on yksi vanhimmista [[Jumalanäiti|Jumalanäidin]] ikonityypeistä. Sen varhaisia malleja on löydetty Rooman Cimitero Maggioren katakombeista. Nämä ikonifreskot ovat peräisin jo 300-luvun alusta. Alkuperäisessä Ennusmerkki-[[ikoni]]ssa Jumalanäiti on kuvattu kokovartalokuvana, mutta nykyisin variaatio, jossa Jumalanäiti kuvataan puolivartalokuvana, on tullut erittäin yleiseksi ja suosituksi. Tätä variaatiota nimitetään myös nimellä ''Platitera'', ''Taivaita avarampi''. Tällainen ikoni on kuvattu usein ortodoksisen kirkon pääalttarin takaseinään tai kattoon. Silloin ikonin symboliikassa Jumalanäiti on kirkon henkilöitymä, jossa rajallinen on mahduttanut itseensä rajattoman.
  
[[Jeesus|Jeesus-lapsi]] liitettiin jo varhaisissa malleissa Jumalanäidin rinnan päälle puolivartalokuvana. Hänet kuvataan joko ''[[mandorla]]n'' sisässä tai ilman sitä. Mandorla on eräänlainen valokehä, joka kuvaa taivasta ja iankaikkisuutta sekä samalla Marian kohtua. Jeesus-lapsi on kuvattu siunaavaan asentoon ja Hän siunaa joskus molemmilla käsillä, useimmiten vain oikealla kädellä ja vasemmassa kädessä on kirjakäärö.
+
[[Jeesus|Jeesus-lapsi]] liitettiin jo varhaisissa malleissa Jumalanäidin rinnan päälle puolivartalokuvana. Hänet kuvataan joko ''[[mandorla]]n'' sisässä tai ilman sitä. Mandorla on eräänlainen valokehä, joka kuvaa taivasta ja iankaikkisuutta sekä samalla Marian kohtua. Jeesus-lapsi on kuvattu siunaavaan asentoon ja Hän siunaa useimmiten oikealla kädellä ja vasemmassa kädessä on kirjakäärö, joskus myös molemmilla käsillä,
  
Ympärillä saattaa joskus olla kuvattuina myös [[Enkeli|enkeleitä]] ja niillä osoitetaan symbolisesti, että Jumalanäiti on asemaltaan enkeleitäkin korkeammalla.
+
Ympärillä saattaa olla kuvattuina [[Enkeli|enkeleitä]] ja niillä osoitetaan symbolisesti, että Jumalanäiti on asemaltaan enkeleitäkin korkeammalla. Ennusmerkki-ikoni viittaa symboliikallaan Kristuksen lihaksitulemiseen eli inkarnaatioon ja siihen liitetään usein [[profeetta]] [[Jesaja (profeetta)|Jesajan]] ennustus (''Jes.7:14''):
 
 
Ennusmerkki-ikoni viittaa symboliikallaan Kristuksen lihaksitulemiseen eli inkarnaatioon ja siihen liitetään usein [[profeetta]] [[Jesaja (profeetta)|Jesajan]] ennustus (''Jes.7:14''):
 
  
 
::''"Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel."''
 
::''"Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel."''
  
Nimi Immanuel tarkoittaa ''meidän kanssamme on Jumala''.
+
Nimi ''Immanuel'' tarkoittaa ''meidän kanssamme on Jumala''.
  
Kuuluisaksi tämä ikonityyppi tuli Novgorodissa vuonna 1170, kun sen avulla pelastui kaupunki asukkaineen Suzdalin ruhtinaan Andrei Bogoljubskin piiritykseltä. Ihmeellisen pelastumisen johdosta Novgorodin arkkipiispa Elias määräsi vuosittain vietettäväksi Jumalanäidin Ennusmerkki-ikonin juhlaa ja ortodoksinen kirkko viettää sitä joka vuosi marraskuun 27. päivänä.
+
== Ihmeitätekevä ikoni ja muistopäivä ==
 +
Ikonityyppi tuli kuuluisaksi Novgorodissa vuonna 1170, kun sen avulla pelastui kaupunki asukkaineen Suzdalin ruhtinaan Andrei Bogoljubskin piiritykseltä. Ihmeellisen pelastumisen johdosta Novgorodin arkkipiispa Elias määräsi vuosittain vietettäväksi Jumalanäidin Ennusmerkki-ikonin juhlaa ja ortodoksinen kirkko viettää sitä joka vuosi marraskuun 27. päivänä.
  
Venäjällä ja slaavilaisessa traditiossa tunnetaan useita Ennusmerkki-ikonin erilaisia ja erinimisiä variaatioita, useat näistä ikoneista kuuluvat ns. ihmetätekeviin ikoneihin ja niitä on siksi nimetty ihmeiden tapahtumapaikkojen mukaisesti. Tällaisia ikoneja ovat muiden muassa Serafim-Ponetaevkan Jumalanäiti, Tsarskoe Selon Jumalanäiti, Abalakan Jumalanäiti, Dionysievo-Glushetskin Jumalanäiti ja Kursk-Rootin Jumalanäiti.
+
== Variaatiot ==
 +
Venäjällä ja slaavilaisessa traditiossa tunnetaan useita Ennusmerkki-ikonin erilaisia ja erinimisiä variaatioita, useat näistä ikoneista kuuluvat ns. ihmeitätekeviin ikoneihin ja niitä on siksi nimetty ihmeiden tapahtumapaikkojen mukaisesti. Tällaisia ikoneja ovat muiden muassa [http://www.holytrinityorthodox.com/iconoftheday/los/November/27-08.jpg Serafim-Ponetaevkan Jumalanäiti], Tsarskoe Selon Jumalanäiti, [http://www.holytrinityorthodox.com/iconoftheday/los/November/27-06.jpg Abalakan Jumalanäiti], Dionysievo-Glushetskin Jumalanäiti ja [http://www.holytrinityorthodox.com/iconoftheday/los/November/27-05.jpg Kurskin Jumalanäiti].
  
== Ennusmerkki-ikoneja internetissä ==
+
== Kuvalinkkejä ==
 
* [http://ocafs.oca.org/GetImageDetail.asp?IP=november%2F1127ASign.jpg Itkevä Ennusmerkki-ikoni]
 
* [http://ocafs.oca.org/GetImageDetail.asp?IP=november%2F1127ASign.jpg Itkevä Ennusmerkki-ikoni]
* [http://ocafs.oca.org/GetImageDetail.asp?IP=november%2F1127kurskicon.jpg Kursk-Rootin Jumalanäiti]
+
* [http://ocafs.oca.org/GetImageDetail.asp?IP=november%2F1127kurskicon.jpg Kurskin Jumalanäiti]
* [http://www.iconsexplained.com/iec/pics/019_vierge_orante_tnl.jpg Ennusmerkki (kokovartalokuva)]
 
* [http://ourworld.compuserve.com/homepages/jim_forest/sign.gif Piirroskuvaikoni]
 
 
* [http://www.iconsexplained.com/iec/lib/01218_virgin_ofthe_sign_20th_orthodoxworld.jpg Znamenie]
 
* [http://www.iconsexplained.com/iec/lib/01218_virgin_ofthe_sign_20th_orthodoxworld.jpg Znamenie]
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
* [[Jumalansynnyttäjän ikonit]]
+
* [[Jumalanäiti Ehtymätön malja]]
* [[Ikoni]]
+
* [[Tiennäyttäjä]]
 
* [[Kanoni Jumalansynnyttäjälle Odigitrialle (Tiennäyttäjälle)]]
 
* [[Kanoni Jumalansynnyttäjälle Odigitrialle (Tiennäyttäjälle)]]
* [[Imettävä Jumalanäiti-ikoni]]
 
* [[Ivironin Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Jerusalemin Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen (ikoni)]]
 
* [[Jumalanäidin Kaikkien murheellisten ilo-ikoni]]
 
* [[Kalugan Jumalanäiti|Kalugan Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Kazanin Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Konevitsalainen Jumalanäiti|Konevitsan Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Korsunin Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Jumalanäidin Lohduta minua surussani-ikoni]]
 
* [[Smolenskin Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Tihvinän Jumalanäiti|Tihvinän Jumalanäidin ikoni]]
 
* [[Valamolainen Jumalanäiti|Valamolainen Jumalanäidin ikoni]]
 
  
 
== Kirjallisuutta ==
 
== Kirjallisuutta ==
 
* Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - marraskuu
 
* Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - marraskuu
** Jumalanäidin Ennusmerkki-ikoni ss. 375-376
+
** Jumalanäidin Ennusmerkki-ikoni s. 375-376
 
* Kaisa Raittila: Ikonin hiljainen puhe
 
* Kaisa Raittila: Ikonin hiljainen puhe
** Ennusmerkki Jumalanäiti ss. 36-37
+
** Ennusmerkki Jumalanäiti s. 36-37
 +
 
 +
[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]
 +
 
 +
== YouTube -videoita ==
 +
* Virgin of the Sign/Virgin Orans
 +
<youtube>p2xu9EcLtLI"</youtube>
 +
 
 +
* Platytera
 +
<youtube>WizZQS-Mi3Q"</youtube>
  
'''[[Käyttäjä:Hannu|Hannu Pyykkönen]]'''
 
  
 
{{jumalansynnyttäjän ikoneja}}
 
{{jumalansynnyttäjän ikoneja}}
 
[[Luokka:Ikonit]]
 
[[Luokka:Ikonit]]
 +
[[Luokka:Ikonit/Jumalansynnyttäjä|Ennusmerkki]]
 
[[Luokka:Jumalansynnyttäjä]]
 
[[Luokka:Jumalansynnyttäjä]]
 +
[[Luokka:Marraskuu]]

Versio 6. helmikuuta 2018 kello 08.40

Orantti, Jumalanäidin ennusmerkki
Kajaanin kirkko
Kuva © Ortodoksi.net / Pyykkönen
Ikonimaalari Petros Sasakin maalaama
Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkon ikonostaasi ja taustalla alttariseinän peittävä Ennusmerkki -ikoni.
'Kuva © Ortodoksi.net / Pyykkönen

Jumalanäiti Ennusmerkki-ikonia nimitetään myös kreikkalaisen nimensä mukaisesti Orantiksi tai venäläisen nimensä mukaisesti Znamenieksi. Orantti nimitys tulee sanasta orantis, rukoileva. Ortodoksinen kirkko viettää Jumalansynnyttäjän juhlaa Ennusmerkki-ikonin kunniaksi aina vuosittain marraskuun 27. päivänä.

Historia ja symboliikka

Ennusmerkki on yksi vanhimmista Jumalanäidin ikonityypeistä. Sen varhaisia malleja on löydetty Rooman Cimitero Maggioren katakombeista. Nämä ikonifreskot ovat peräisin jo 300-luvun alusta. Alkuperäisessä Ennusmerkki-ikonissa Jumalanäiti on kuvattu kokovartalokuvana, mutta nykyisin variaatio, jossa Jumalanäiti kuvataan puolivartalokuvana, on tullut erittäin yleiseksi ja suosituksi. Tätä variaatiota nimitetään myös nimellä Platitera, Taivaita avarampi. Tällainen ikoni on kuvattu usein ortodoksisen kirkon pääalttarin takaseinään tai kattoon. Silloin ikonin symboliikassa Jumalanäiti on kirkon henkilöitymä, jossa rajallinen on mahduttanut itseensä rajattoman.

Jeesus-lapsi liitettiin jo varhaisissa malleissa Jumalanäidin rinnan päälle puolivartalokuvana. Hänet kuvataan joko mandorlan sisässä tai ilman sitä. Mandorla on eräänlainen valokehä, joka kuvaa taivasta ja iankaikkisuutta sekä samalla Marian kohtua. Jeesus-lapsi on kuvattu siunaavaan asentoon ja Hän siunaa useimmiten oikealla kädellä ja vasemmassa kädessä on kirjakäärö, joskus myös molemmilla käsillä,

Ympärillä saattaa olla kuvattuina enkeleitä ja niillä osoitetaan symbolisesti, että Jumalanäiti on asemaltaan enkeleitäkin korkeammalla. Ennusmerkki-ikoni viittaa symboliikallaan Kristuksen lihaksitulemiseen eli inkarnaatioon ja siihen liitetään usein profeetta Jesajan ennustus (Jes.7:14):

"Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel."

Nimi Immanuel tarkoittaa meidän kanssamme on Jumala.

Ihmeitätekevä ikoni ja muistopäivä

Ikonityyppi tuli kuuluisaksi Novgorodissa vuonna 1170, kun sen avulla pelastui kaupunki asukkaineen Suzdalin ruhtinaan Andrei Bogoljubskin piiritykseltä. Ihmeellisen pelastumisen johdosta Novgorodin arkkipiispa Elias määräsi vuosittain vietettäväksi Jumalanäidin Ennusmerkki-ikonin juhlaa ja ortodoksinen kirkko viettää sitä joka vuosi marraskuun 27. päivänä.

Variaatiot

Venäjällä ja slaavilaisessa traditiossa tunnetaan useita Ennusmerkki-ikonin erilaisia ja erinimisiä variaatioita, useat näistä ikoneista kuuluvat ns. ihmeitätekeviin ikoneihin ja niitä on siksi nimetty ihmeiden tapahtumapaikkojen mukaisesti. Tällaisia ikoneja ovat muiden muassa Serafim-Ponetaevkan Jumalanäiti, Tsarskoe Selon Jumalanäiti, Abalakan Jumalanäiti, Dionysievo-Glushetskin Jumalanäiti ja Kurskin Jumalanäiti.

Kuvalinkkejä

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - marraskuu
    • Jumalanäidin Ennusmerkki-ikoni s. 375-376
  • Kaisa Raittila: Ikonin hiljainen puhe
    • Ennusmerkki Jumalanäiti s. 36-37

Hannu Pyykkönen

YouTube -videoita

  • Virgin of the Sign/Virgin Orans

  • PlatyteraJumalansynnyttäjän (Jumalanäidin) ikoneja

Jumalanäiti Ahtyrskaja | Arapetin (Arabian) Jumalanäiti | Armatian Jumalanäiti | Barskin Jumalanäiti | Belozerskin Jumalanäiti | Jumalanäiti Bogoljubskaja | Jumalanäiti Ehtymätön malja | Jumalanäiti Eksyneiden lohduttaja | Jumalansynnyttäjä Elävöittävä lähde | Jumalanäiti Ennusmerkki | Fjodorovin Jumalanäiti | Gerbovetsin Jumalanäiti | Georgian Jumalanäiti | Jumalanäiti Grebnevskaja | Imettävä Jumalanäiti | Ivironin Jumalanäiti | Jerusalemin Jumalanäiti | Jumalanäiti ilmestyy Sergei Radonežilaiselle | Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen | Jumalanäidin ylistys | Jumalanäiti Kaikkien murheellisten ilo | Jumalanäiti Lohduta minua surussani | Kalugan Jumalanäiti | Kasperovin Jumalanäiti | Kazanin Jumalanäiti | Kolmikätinen Jumalanäidin ikoni | Kolotskajan Jumalanäiti | Konevitsan Jumalanäiti | Korsunin Jumalanäiti | Kostrovin Jumalanäiti | Kozelshtshanin Jumalanäiti | Kärsimyksen Jumalanäiti | Lesnan Jumalanäiti | Mirožin Jumalanäiti | Neitsyt Marian ilmestys | Neitsyt Marian syntymä | Neitsyt Marian temppeliin tuominen | Neamţun Jumalanäiti | Novgorodin Jumalanäiti | Novonikitan Jumalanäiti | Jumalanäiti Nöyrän tuki | Jumalanäiti Oi suuresti ylistetty Äiti | Okonskin Jumalanäiti | Palava pensas | Jumalanäiti Parantaja | Jumalanäidin suojelus eli Pokrova | Potšaevin Jumalanäiti | Pyhtitsan Jumalanäiti | Serafim-Divejevon Jumalanäiti | Smolenskin Jumalanäiti | Supraslin Jumalanäiti | Svjatogorskin Jumalanäiti | Tihvinän Jumalanäiti | Tinoksen Jumalanäiti | Tolgan Jumalanäiti | Jumalanäiti Totisesti on kohtuullista | Troitse-Sergijevin Jumalanäiti | Tsilkanin Jumalanäiti | Tširskin Jumalanäiti | Tšuhloman Jumalanäiti | Ustjužnan Jumalanäiti | Valamolainen Jumalanäiti | Valgetjärven Jumalanäiti | Jumalansynnyttäjä Valtaistuimella | Vladimirin Jumalanäiti | Älä itke minua, äitini |