Toiminnot

Ortodoksi.net

Kohteesta Ortodoksi.net

Tiedotteet

Vuositiedote 2011

Vuositiedote 2009

Vuositiedote 2008

Vuositiedote 2007

Vuositiedote 2006

Yleistä sivustosta

Ortodoksi.net on yksityisten ortodoksien vapaaehtoistyönä tekemä ja ylläpitämä sivusto. Sivusto on suunniteltu ortodokseille ja ortodoksisuudesta kiinnostuneille. Sivusto on jatkuvassa kehitystilassa ja työryhmämme arvostaa paljon ehdotuksiasi sivuston edelleen kehittämiseksi. Otamme mielellämme vastaan myös kaikenlaista julkaistavaa ortodoksista materiaalia. Kaikissa julkaistavissa materiaaleissa tekijänoikeudet säilyvät materiaalin tekijällä ja materiaalin yhteydessä mainitaan tekijän nimi. Suomen ortodoksisen kirkon viralliset sivut löytyvät osoitteesta www.ort.fi

HUOM! Tämän sivuston artikkelit ovat Suomen ortodoksisen kirkon yksittäisten jäsenten näkemyksiä, eivätkä siten ole Suomen ortodoksisen kirkon kannanottoja. Suomen ortodoksisen kirkon virallisia kantoja voi käydä lukemassa osoitteessa www.ort.fi

Keskustelupalsta

Keskustelupalsta on avoin kaikille ortodoksisuudesta kiinnostuneille. Siellä voit käydä rekisteröitymisen jälkeen keskustelemassa ortodoksisuudesta. Toivomme, että rekisteröidyt foorumiin omalla nimelläsi. Sinun tulee pyytää ylläpitoa aktivoimaan käyttäjätunnuksesi. Sen voit tehdä sähköpostitse osoitteeseen tiedotus (at) ortodoksi.net. Keskustelupalstalta on mahdollista saada suljettuja keskusteluympäristöjä kirkon työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja järjestöjen työskentelyn tueksi. Tällöin heidän keskustelunsa suljetussa ympäristössä näkevät vain ryhmään valitut henkilöt. Ryhmän jäsenten muualla kirjoittamat viestit näkyvät normaalisti. Lisätietoja suljetuista ympäristöistä voit kysellä sivuston ylläpidolta.

HUOM! Keskustelupalstalla olevat kommentit ovat yksittäisten ihmisten mielipiteitä, eivätkä Suomen ortodoksisen kirkon kannaottoja.

Tietopankki

Tietopankki on ortodoksisuuden ja ortodoksisten käsitteiden talletuspaikka. Tähän jatkuvasti päivittyvään sivustoon tallennetaan ortodoksisuuden kannalta tärkeitä tietoja. Tällä hetkellä tietoa löytyy muun muassa arvonimistä, esineistä, hallinnosta, henkilöistä, juhlista, jumalanpalveluksista, kirkkomusiikista, liturgisista tekstiileistä, luostareista, ortodoksisesta kirkosta ja sakramenteista eli mysteerioista.

Tietopaketit käsittävät lyhyen esityksen käsiteltävästä asiasta ja mahdollisesti muutamia kuvia. Tietopankin puutteista ja muutosehdotuksista voi laittaa viestin ylläpidolle.

HUOM! Tietopankin artikkeleiden tekijänoikeudet kuuluvat niiden kirjoittajille. Tekstien ja kuvien laiton kopioiminen on kiellettyä Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti. (kts. tekijänoikeudet)

Liturgiset tekstit

Kirkollisiin teksteihin kuuluu jumalanpalvelustekstejä ja rukouksia, joita toimitetaan ja luetaan ortodoksisessa kirkossa. Tekstit on pääasiassa tarkoitettu kirkon toimihenkilöille, mutta ne avaavat mahdollisuuden tutustua ortodoksisen kirkon liturgiseen elämään myös muille. Kaikki liturgiset tekstit ovat luvallisesti julkaistu joko yhteistyössä kääntäjien tai ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston (OKJ) kanssa. Sivustolla olevien liturgisten tekstien kopioiminen omaan käyttöön on sallittua. Sen sijaan niiden julkaisu ja levittäminen ovat kiellettyjä Suomen tekijänoikeuslain nojalla.

Kirkkovuosi

Kirkkovuosi osiosta löytää ortodoksisen kirkon juhlat ja tapahtumat aikajärjestyksessä. Ortodoksinen elämä rakentuu pitkälti kirkkovuoden juhlien mukaisesti. Päästäkseen syvemmälle ortodoksiseen elämäntyyliin kannattaa tutustua kirkkovuoden eri osiin, kuten suuriin juhliin ja paastoihin.

Mediasali

Mediasaliin on koottu Ortodoksi.net -sivustolla eri tavoin toteutetut materiaalit, joissa hyödynnetään internetin tarjoamia mahdollisuuksia perinteisten ja uusien medioiden toimittamisessa.

Opetuspuheet

Opetuspuheet sisältävät Suomen ortodoksisen kirkon pappien kirjoittamia opetuspuheita kirkon eri osa-alueilta ja kirkoissa pidettyjä sunnuntaisaarnoja.

Seurakunnat

Seurakunnat kohdassa esitellään Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnat (tai ainakin ne jotka haluavat esittäytyä). Seurakunnista löytyy lyhyt historiikki ja yhteystiedot sekä perustiedot toiminnasta. Voit myös käydä lukemassa useimpien seurakuntien tiedotuslehdet sähköisessä muodossa. Lukemiseen tarvitset ilmaiset pdf-lukuohjelman, jonka löydät esimerkiksi täältä.

Muuta sivustolla

Suosittelemme tutustumaan myös seuraaviin palveluihimme Ortodoksi.net -sivustolla.

Kirjallisuusluettelo

Tähän kirjallisuusluetteloon on kerätty ortodoksisuutta eri tavoilla käsitteleviä suomalaisia ja suomen kielelle käännettyjä teoksia julkaisuvuodesta 1920 lähtien. Luettelossa ei pääsääntöisesti ole vanhempia teoksia eikä eri ortodoksisten tahojen vuosikirjoja eikä aikakausilehtiä tai vastaavia (mm. Ortodoksia, Tarhurit, Logos, jne.). Luetteloa ovat täydentäneet Ortodoksi.net keskustelupalstan keskustelijat ja sitä kartutetaan koko ajan.

Ortodoksisanakirja

Ortodoksisanakirja sisältää keskeisimmät ortodoksisuutta käsittelevät erikoissanat ja niiden käännökset ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, kreikaksi ja romaniaksi. Sanakirjan sanat kokosivat Joensuun Yliopiston teologian opiskelijat ja he tekivät englannin kielen käännöksen. Isä Viktor Maksimovskiy käänsi siihen venäjänkielisen sanaston. TM Romanos Pyrrö ja Jari Mustonen käänsivät sanaston ruotsinkielelle. Yleiset sanakirjat eivät sisällä ortodoksista erikoissanastoa, mitkä löytyvät tästä sanakirjasta. Palvelu on maailman laajin ilmainen ortodoksisanakirja.

Sanakirjasta on esillä yksinkertaistettu "simple" versio ja useita hakuehtoja käyttävä "advanced" versio. Lisäksi sanakirjan yhteydessä on eri maiden virtuaaliset näppäimistöt, sillä vierasperäisiä kirjaimia löytyy harvemmalta omalta näppäimistöltä. Toivomme, että ilmoitat ylläpidolle mahdollisista puutteista sanastossa, jotta käännös saadaan kattavaksi.

Virtuaalikirkko

Joensuun Pyhän Nikolaoksen virtuaalikirkko on yksityisen henkilön tekemä opetusohjelma ortodoksisen kirkon esineistöstä. Virtuaalikirkossa voit katsella ympärillesi kuvaa vierittämällä ja tutustua puvustoon, ikoneihin ja muihin esineisiin Joensuun Nikolaoskuoron ja Ortodoksisen kamarikuoron laulaessa taustalla. Interaktiivisuutta ohjelmaan on luotu muun muassa sillä, että vainajien muistelupöydälle voi sytyttää tuohuksen. Virtuaalikirkon katselemiseksi tarvitset Macromedian Flash Playerin, joka on sisällytetty automaattisesti uusimpiin selaimiin. Jos et saa sovellusta näkyviin selaimessasi, voit asentaa uusimman Flash Playerin tästä selaimeesi. Flash Player on ilmainen.

Tekijänoikeudet

Ortodoksi.net ja sen materiaalit eivät ole julkista omaisuutta vaan materiaalien tekijänoikeudet säilyvät niiden tekijöillä. Edelleenjulkaisusta on sovittava erikseen tapauskohtaisesti Ortodoksi.net -sivuston ylläpidon kanssa. Lisätietoja Ortodoksi.net -sivuston tekijänoikeuksista.

Ylläpitäjäksi

Oletko kiinnostunut ortodoksisuudesta ja internetistä? Eivätkö kirkon perinteiset työskentelytavat ole sinua varten, vaan haluaisit palvella kirkkoa omalla modernimmalla tavalla unohtamatta kirkon traditioita? Jos vastasit kyllä, harkitse, haluaisitko tulla mukaamme ylläpitoryhmään. Se ei estä osallistumistasi myös kerhoihin. Toimintamme on vapaaehtoistyötä, jossa oman seurakuntasi lisäksi palvelet ortodokseja Suomessa ja koko maailmassa.

Tarvitsemme erilaisia taitoja ylläpitoryhmäämme - kaikkea ei tarvitse osata. Voit esimerkiksi tehdä sisällöntuotantoa (artikkelit, kuvat, videot, kuunnelmat, radio-ohjelmat, haastattelut, animaatiot, piirokset...), teknistä ylläpitoa (MediaWiki, MySQL, PHP...), oikolukua (kirjoitusvirheet, linkittäminen, luokitus, teologinen tarkistaminen...) tai projektitöitä (erilaiset vapaamuotoiset määräaikaiset projektit). Mikäli olet onnistunut lukemaan tämän tekstin, olet tarpeeksi taitava ylläpitäjäksi. Huippulahjakas ylläpitäjäksi olet, jos osaat vielä ottaa meihin yhteyttä sähköisesti. Yhteystiedot löytyvät tämän artikkelin lopusta. Töitä saa tehdä omassa tahdissaan.

Yhteystiedot

Sähköposti:

Osoite.jpg

Ylläpitäjät

Anna palautetta ylläpidolle.

Katso myös