Toiminnot

Ortodoksisen kirkon pyhät toimitukset

Kohteesta Ortodoksi.net

Oppikirja / hakuteos Ortodoksi.netissä

Alaotsikkoa (I - V) klikkaamalla pääset ko. osan sisällysluetteloon ja tekstiin. Kuvia ei tekstiin tule ja tekstilinkit ovat vielä pieneltä työn alla ja niitä mahdollisesti lisäillään vielä.

Kirjan julkaisemiseen Ortodoksi.netin sivuilla on saatu tarvittavat luvat kirkolta (OKJ) ja kirjan kirjoittajan perikunnalta.
Kirjassa saattaa olla joitain vanhentuneita tietoja, joita ei ole korjattu eli alkuperäinen teksti on julkaistu sellaisena, kuin se on kirjassa. Mahdollisemman suuri osa tällaisista muuttuneista tai erilaisista käytänteistä on yritetty merkitä joko vuosiluvulla 1965 tai tekstillä hakasuluissa [1965] tai merkinnällä [Toim.huom!], joista aukeaa linkit Ortodoksi.netin löytämiin huomautuksiin ja niiden selityksiin. Kirja heijastaa myös vahvasti julkaisuajan ajattelua ja osa kirjan hieman teatraalisista kuvauksista saatetaan nykyajattelun mukaan kokea ehkä turhiksikin. Nykyisessä liturgisessa opetuksessa ihmisiä muistutetaan enemmän siitä, mikä on oleellista.
Alkuperäiseen kirjan tekstiin on tehty vain pieniä stilistisiä korjauksia ja nuo laajemmat huomautukset ovat linkkien takana.

Ortodoksi.nettiä ovat avustaneet tämän kirjan uudelleen julkaisussa mm. isä Andrei Verikov (liturgisten käytäntöjen nykyaikaistaminen ja vertailu entiseen vuoden 1965 käytäntöön), aikanaan arkkipiispa Paavalin ylidiakonina toiminut, eläkkeellä oleva uskonnonopettaja Makarios Lehtimäki (oikoluku ja tekstin korjaukset) sekä eläkkeellä oleva uskonnonopettaja, yksi Ortodoksi.netin ylläpitäjistä Jari Mustonen (tekstien lukeminen äänitiedostoiksi). Suuri kiitos myös kaikille tämän kirjan nettijulkaisemista tukeneille ja auttaneille kirkon keskushallinnon työntekijöille sekä Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenille ja kirjan kirjoittajan isä Dimitri Tarvasahon perikunnalle myötämielisestä suhtautumisesta kirjan nettijulkaisuun.

Nettikirja on ollut "työn alla" nyt noin kaksi vuotta ja se ei näillä resursseilla valmistune koskaan. Siksi kirja julkaistaan pääsiäisenä 2021 siinä muodossaan, puutteineen ja valmiuksineen, jotka sillä julkaisuhetkellä on. Siinä on varmasti vielä paranneltavaa ja jopa korjailtavaakin ja niitä tehdään voimiemme, jaksamisemme ja resurssiemme mukaan. Myös julkaisun muotoa ja muita siihen liittyviä asioita kenties parannellaan ja monipuolistetaan mahdollisuuksiemme mukaan. Kirjan julkaisuun ei ole saatu miltään taholta yhtään mitään taloudellista tukea ja se on tehty ns. kotikonstein, omilla tavanomaisilla työvälineillä ja käytössämme olevilla ohjelmilla, talkootyönä vapaaehtoisvoimin.

Toivomme kirjasta olevan apua monille tahoille: mm. opettajille, katekumeeneille, kirkostamme kiinnostuneille ja liturgisille asioille selityksiä hakeville. Sen lisäksi, että vielä kerran kiitämme kaikkia tukijoitamme, talkootyöhön osallistuneita vapaaehtoisia ja myötäeläjiä sekä kirkon hallinossa asiaan myötämielisesti suhtautuneita, kiitämme myös kaikkia lukijoitamme kiinnostuksestanne niin ortodoksisuutta kuin siinä ohessa Ortodoksi.net-sivustoamme kohtaan.

Ortodoksi.netin ylläpito
Toisena pääsiäispäivänä, 5.4.2021

Sisällysluettelo

 1. Mitä liturgia on?
 2. Liturgian historia
 3. Liturgian toimittajat
 4. Ortodoksinen temppeli
 5. Liturgian osat
 6. Proskomidi
 7. Opetettavien liturgia
 8. Uskovaisten liturgia
 1. Kirkollinen vuorokausi
 2. Vuorokauden jumalanpalvelukset
 3. Viikonpäiviin liittyvät pyhät muistot
 4. Ortodoksinen kalenteri
 1. Mitä vigilia on
 2. Vigilian kokoonpano