Toiminnot

Mirhalla voitelu

Kohteesta Ortodoksi.net

Ortodoksisen kirkon
Sakramentit
eli
mysteeriot

Kaste
Mirhalla voitelu
Katumus
Ehtoollinen
Avioliitto
Pappeus
Sairaanvoitelu

Mirhalla voitelu liittyy oleellisena osana kasteeseen. Kaste on ortodoksisen kirkon sakramentti eli mysteerio, jossa henkilö liitetään ortodoksisen kirkon jäseneksi. Siihen liittyy aina ortodoksiseen kirkkoon kastettaessa tai liitettäessä (jo aikaisemmin muualla kastettu) oleellisena osana toinen mysteerio, pyhällä mirhalla voitelu.

Mitä on mirha?

Mirha on öljystä, viinistä ja hyväntuoksuisista yrteistä keitetty paksu neste. Raamatussa on mainintoja pyhästä mirhalla voitelemisesta mm. 2.Moos. 29:7 ja 1.Sam. 10:1 sekä 2.Sam. 2:4.

Heprean sana Messias ja kreikan sana Kristus tarkoittavat molemmat voideltua siis Jumalan poikaa, josta tuli Ihmisen Poika ja meidän Vapahtajamme.

Mirha kuvaa katoamatonta Pyhän Hengen sinettiä ja kasteen lisäksi sitä käytetään esim. pyhitettäessä kirkkoa ja alttaripöytää sekä antiminssiä. Myös ikonien siunaamisessa piispa käyttää mirhavoidetta.

Mirhaa tehdään harvinaisissa tilaisuuksissa noin kerran kymmenessä vuodessa ekumeenisessa patriarkaatissa koko patriarkaatin tarpeisiin ja se on monimutkainen ja pitkällinen seremonia.

Mirhalla voitelu

Isä Vissarion mirhavoitelee kastetun lapsen Pendelin luostarissa Kreikassa.
Kuva © Hannu Pyykkönen

Mirhalla voitelu suoritetaan siis kasteen jälkeen, kun kastettava on puettu kastepukuun. Se suoritetaan myös silloin, kun kirkkoon liittyvä on kastettu jossain muussa kristillisessä kirkkokunnassa (esim. roomalaiskatolisessa tai luterilaisessa kirkossa) ortodoksien hyväksymällä tavalla (vedellä ja Pyhän Kolminaisuuden nimessä). Silloin siis ei enää kasteta liittyvää uudelleen.

Mirhalla voitelu on kasteen mysteerion vahvistaminen, konfirmaatio. Voitelussa pappi tekee pienellä pensselillä kastettavan otsaan, silmiin, sieraimiin, suulle, korville, rinnalle, käsille ja jaloille pienen ristin mirhalla lausuen joka kerran ristin tehdessään:

” Pyhän Hengen lahjan sinetti.”

Johon kummi tai seurakunta vastaa: "Amen."

Kun kaste kuvaa ihmisen osallistumista pääsiäiseen, mirhalla voitelu kuvaa Pyhän Hengen vuodatusta, joka tapahtui helluntaina. Voideltu saa täyden oikeuden kirkon jäsenyyteen, mistä oikeuksista ja velvollisuuksista aluksi huolehtii kastettavan kanssa yhdessä hänen kumminsa.


KS Joensuun piispa Arseni esittelee mysteeriota.
Du kan få svenska undertexter på videon genom att välja språk: svenska.
Videoon saa ruotsinkielisen tekstityksen valitsemalla kieleksi: ruotsi.
Kuvaus, äänitys ja toteutus: Ortodoksi.net/HAP

Katso myös

Kirjallisuutta

  • Arkkipiispa Paavali & Matti Sidoroff: Kaste ja katumus
  • Arkkipiispa Herman: Pyhästä kasteesta ja seurakunnasta
  • Kalevi Kasala: Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten - kirkkotiedon käsikirja
  • John Meyendorff: Bysantin teologia
  • Ortodoksinen usko (uskonoppi), OKJ
  • Arkkimandriitta Cleopa Ilie: Ortodoksisesta uskosta (ss. 165-170)

Aiheesta muualla


Ortodoksisen kirkon sakramentit eli mysteeriot

Kaste | Mirhalla voitelu | Katumus | Ehtoollinen | Avioliitto| Pappeus Sairaanvoitelu